Vintermörker får många att vilja tända ljus. Du kommer väl ihåg att blåsa ut ljusen sen – samt, i det fall att du använder doftljus, att välja naturliga sådana.
Vad består naturliga doftljus av?
Naturliga doftljus i Sverige består oftast av sojavax som är gjort av sojabönor – en förnyelsebar, billig och dessutom snabbväxande råvara. Ekologisk sojavax är ännu bättre. Naturliga doftljus innehåller ofta också bivax, palmolja – och här är det viktigt att kontrollera att oljan har en bra certifiering – samt rapsolja. Det finns också doftljus av stearin och dessa framställs framförallt av fett från djurslakt.
Bivax är helt giftfritt, fungerar dessutom som luftrengörare och bivaxljusen brinner dubbelt så länge som andra ljus.
“Naturligt” är i sammanhanget lite mångtydigt eftersom även bensin kommer från moder jord. Det brukar ju folk inte till vardags ändå kalla för naturligt. Många av marknadens billigare doftljus framställs av paraffin som i sin tur framställs från petroleum, alltså råolja från bensinproduktionen.
Varför ska man välja naturliga doftljus?
När man bränner ett ljus gjort av petroleum bränner man bensin i sitt eget hem. Detta är förstås inte hälsosamt och det finns studier som visar att folk märkt direkt skillnad på luftkvalitén när de bytt till naturliga ljus. Framförallt personer med astma eller andra andningsbesvär bör prova om detta kan göra skillnad.
Ur miljösynpunkt är det också bättre att vi försöker välja förnyelsebara resurser så mycket vi kan och ur hälsosynpunkt bör vi förbruka varor så nära naturen som möjligt.
Skillnaden mellan naturliga och icke naturliga doftljus
Vegetabiliska ljus brinner vid en lägre temperatur och brinner därför långsammare än paraffinljus. Vegetabiliska oljor är dessutom mer lättdiskade. Med ett naturligt ljus kan du lätt tvätta ur din behållare efteråt och återanvända som dricksglas eller burk.
Själva doften i ljusen kommer antingen från doftolja som tillverkas på konstgjord väg, eller av eterisk olja som är extrakt direkt från växtriket. Detta är destillerad olja från blommor, örter, träd och frukter.
Syntetiska parfymer oftast bara sprayas på ljuset vid tillverkningen. De brukar endast utgöra några procent av ljuset, och doften som känns i början försvinner snabbt.
Eteriska oljor brukar blandas i själva ljusmassan när ljuset tillverkas. Dessa dofter kommer från naturriket och uppfattas ofta som ljuvliga, men eftersom eteriska oljor är koncentrerade kan de för vissa känsliga personer upplevas som skarpa och i ovanliga fall även ge en allergisk reaktion.
Eteriska oljor används även i aromaterapi, vilket innebär att de avger doftaromer som gör en till exempel avslappnad eller pigg. Ja, till och med upphetsad, om man väljer rätt.
Aromaterapeutiska oljor – så sägs de påverka oss
Lavendel – lugnande
Citrus – uppiggande
Sandelträ – upphetsande
Apelsin – avslappnande
Rosmarin – förstärker minne och koncentration
Kanel – värmande och upplyftande
