7 praktiska sovrumstips som ger dig bättre sömn

by Redaktionen

Vi sover närmare en tredjedel av våra liv. I snitt innebär det att vi sover bort cirka 26 år. Därför är det är viktigt att tänka på hur vi inreder sovrummet så att det är lugnt och bekvämt och ger oss möjligheten till en god sömn. 

1. Välj en madrass och kudde som passar dig

Madrassen och kudden du sover på kan avgöra om du vaknar upp pigg och återhämtad, eller trött och håglös. Olika kroppar behöver olika stöd, så ta din tid att hitta det som funkar för just dig. Se till att testa en massa olika madrasser och kuddar för att hitta den perfekta matchningen som gör att du kan sova skönt. 

Om du delar säng med en partner ska ni se till att välja en madrass som är stor nog för att två personer. ska kunna sova bekvämt

2. Håll sängen ren

Byt både lakan och örngott ofta för att sängen ska kännas bekväm och fräsch. Tvätta också madrassen ibland genom att strö på bikarbonat, låta verka i fem minuter och dammsug sedan upp.

3. Välj lugnande färger

Tänk på ditt färgval när du inreder sovrummet – livliga färger och skrikiga tapeter hör inte hemma här. Måla istället väggarna i mjuka, lugna färger som pasteller eller fridfulla blåa och gröna nyanser. 

Även hudfärgade toner funkar utmärkt i sovrummet, liksom tapeter med mjuka naturinspirerade prints. Ska du måla om, tänk på att använda en giftfri färg.

4.  Inred för lugn och ro

Sovrummet ska vara ett rum för ro och vila så tänk på det vid inredningen. Fyll inte rummet med en massa möbler. Det räcker med en bra och skön säng, nattduksbord och någon stor garderob eller byrå. Undvik att ha det stökigt i sovrummet för att det ska vara en plats där du verkligen kan koppla av. Ha helst inget jobbrelaterat i rummet.

Ha inte heller någon TV eller dator i rummet då det endast skapar en stressig miljö fylld av distraktioner. Digitala maskiner i sängen kan göra att din hjärna inte längre förknippar sängen med sömn, och du därmed fårsvårare att somna. Förbjud all annan teknik än väckarklockan. Möjligen kan du ha en luftrenare eller en fläkt vid behov.

Inred gärna med fina textilier, bekväma kuddar och en mysig matta för att skapa en lugn stämning för vila.

5. Tänk på ljuset

Inred med mysig belysning från flera ljuskällor. Om du gillar att läsa i sängen ska du se till att ha en liten lampa på ditt nattduksbord, eller sätta fast en lampa ovanför sängen. Se också till att sätta upp en dimmerlampa i taket i sovrummet. Det mjuka ljuset kommer skapa en avslappnad och mysig känsla som hjälper dig att varva ner från en lång dag. 

Satsa även på att hänga upp mörkläggningsgardiner eller rullgardiner då de skapar utmärkta förhållanden för att sova utan störning av ljuset utifrån. Kroppen behöver veta att det är dags att sova, då ska det vara mörkt.

6. Ha ett svalt sovrum med bra luft

Sänk temperaturen, installera en takfläkt eller sov med öppet fönster/balkongdörr. Vädra rummet ordentligt då och då. Flera studier har visat att den optimala temperaturen är 18 grader för att du ska få den kvalitetssömn du behöver.

Ett tips är att inreda sovrummet med växter – de är inte bara vackra utan vissa av dem är dessutom bra på att rena inomhusluften. Gröna växter med stora blad är bäst på detta som till exempel aloe vera, fikus, svärmorstunga och gullranka. 

Lavendel, vanilj och jasmin har bevisad effekt att framkalla lugn och sömn. Essentiella oljor eller doftljus kan göra ditt sovrum till ett riktigt sovparadis, men man kan bli störd av tillsatta lukter också. Testa dig fram.

7. Skapa en rofylld och tyst stämning

I sovrummet ska ljudmiljön vara mjuk och behaglig. Är det mycket ljud från grannarna eller om rummet ekar kan du dämpa det med kuddar, tjocka mattor och gardiner samt väggmattor. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar