fbpx

Framhäv växterna på dessa fyndiga sätt

by Redaktionen

En djungel i vardagsrummet är kanske inte riktigt i din stil, men att ha flera gröna växter i rummen ökar oftast trivseln i hemmet. Klättrande och hängande växter ger dig en skön känsla av att vara omringad av grönska.

Mer grönt i luften

Häng växter i amplar som du fäster på gardinstänger, på krokar i taket eller på väggen. Då får du växterna exakt där du vill ha dem. En ampel kan vara tillverkad av rep, plåt, tygband, rotting, glas, keramik – nästan av vad som helst.

Många av de hängande växterna kommer ursprungligen från djungeln där de växer i ganska skuggiga miljöer. Därför tål de att hänga en bit in i rummet. Detta gäller bland annat ampelliljan, ormbunken, murgrönan, gullrankan och plättar i luften. Några andra föredrar närheten till fönster och soligt läge, som till exempel lyktrankan och vissa suckulenter, som ärtor på en tråd i bilden nedan.

Hängande krukväxter växer ofta snabbt i sin luftiga tillvaro och blir omfångsrika. I en ampel eller uppe på en hylla i ansiktshöjd blir hela den praktfulla växten en fröjd för ögat . 

Det kan vara svårt att se hur mycket vatten du ger till en blomma uppe i en ampel. Se därför till att ampeln är riktigt tät och helst fodrad med plast så att inget vatten kan sippra ut.

En ampel på väggen med moses stentavlor.

Låt växterna klättra

Med de klättrande växterna kan du bygga en hel grön växtvägg, rama in ett fönster, låta rankorna krypa fram på bordet eller växa runt ett litet staty – möjligheterna är oändliga. 

Porslinsblomman klättrar fint, och om du vill se dess undersköna doftande blommor placerar du växten ljust. Den trivs i skuggiga hörn också, men då växer den långsammare och blommar inte.

Detta har porslinsblomman fått sitt namn av.

Den trendiga monsteran är också en klättrare, vilket förklarar varför den ofta säljs uppbunden mot en mosstock. Monsteras “lillebror” som ofta kallas för monkey mask är en mindre omfångsrik variant med dekorativa perforerade blad.

Gullrankan, som vuxit till långa grenar i bilden härunder, kan både hänga och klättra, är lättskött och kan leva och växa under väldigt många år. 

Murgrönan säljs ofta upplindad på en båge. Du kan antingen låta den fortsätta växa runt bågen eller släppa den fri och låta den med lite stöd klättra på väggen.

Växter på en piedestal

Piedestal är ett smalt pelarbord för växter, ibland med flera våningar. Den passar utmärkt för hängande växter som bägarranka och ormbunke som gillar att breda ut sig.

Den här ormbunken skulle nog gärna vilja ha mer plats.

Nackdelen med piedestaler, precis som med alla blombord, är att de tar plats på golvet eftersom de står på egna ben. De är bra alternativ om fönstret saknar fönsterbrädor och man har gott om plats.

Utnyttja olika höjder

Hitta på olika underreden för att lyfta upp krukorna på varierande höjder: Ställ en liten pall under krukan, skaffa höga krukor och krukor med fot, ställ krukan på ett litet kakfat med fot. Variera hängande växter med rakt uppåt växande, och du får till en snygg helhet på fönsterbrädan, hyllan eller blombordet. 

Fram med krukorna – uppochnervända

Ibland vill man visa upp sina olika fina krukor, och då passar det bra att ha dem uppochnervända som små pelarbord under krukväxterna. Placera de stora på golvet, de mindre på fönsterbrädorna, på hyllorna och var du än tror att de passar och du får ett stadigt upphöjt underlag till dina prunkande växter.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar