fbpx

Stora mattguiden – så väljer du rätt matta till ditt hem

by Redaktionen

Föreställ dig att det är morgon och du stiger upp ur sängen barfota. Ditt första intryck av dagen är känslan av mattan under dina fötter. Den känslan har betydelse. Vi har några bra tips för dig som är på jakt efter den perfekta mattan.

Tänk storlek, färg och form

Mattor är en av de viktigaste inredningsdetaljerna i hemmet. De ger ett ombonat och mysigt hem och är perfekta ljuddämpare. Men hur ska man tänka när man köper en matta? Vilken storlek, form, material, färg?  

Utgångspunkten i valet av en matta är rummet och dess användning samt människorna som vistas i det. Att äta, umgås, leka, stövla in med leriga skor – olika mattbehov. Vuxna, barn, husdjur, rullstolsbundna, astmatiker – likaså.

En bra tumregel är att mattans storlek ska anpassas efter rummets storlek. Ett stort rum kräver en stor matta, eller flera mindre. Med den stora mattan kan man också skapa rum i rummet med, genom att placera till exempel en soffgrupp på den.

En långsmal matta passar bra i en lång hall och en mindre matta kan man ha som dörrmatta, badrumsmatta, eller varför inte i skafferiet. En rund matta ger ett mjukt intryck vilket mjukar upp om du har mycket möbler och andra detaljer som gör rummet lite ”kantigt”.

Tänk på färgen på möbler, golvet och väggar när du väljer färgen på mattan. Om du vill ha samma färg som soffan eller väggen har, välj en ljusare eller mörkare nyans till mattan. Vill du plocka fram en viss färg eller flera i inredningen kan du ta med dig en kudde, en pläd eller annat till mattaffären som vägvisare, eller varför inte ett foto av det som du gillar mest i det befintliga rummet.

Ett hemmakontor med matchande färger i inredningen.

Jämför, känn på, ta dig tid att fundera

En bra matta kan du leva med under en lång tid, så var noga med din investering. Om du köper din matta i affären, känn på mattans yta, är den mjuk eller sträv, tät eller gles och så vidare. Jämför olika mattor. Handlar du på nätet, zooma in och se mattan från så nära håll som möjligt för att se kvalitén och materialet.

Ett tips är att markera den tilltänkta mattans konturer i golvet med maskeringstejp för att se om storleken verkar vara rätt. 

Många försäljare låter dig testa mattan hemma i lugn och ro för att vara säker på att det blir som du har tänkt. 

Ta fram din kreativitet och lekfullhet

Att inreda behöver inte vara gravallvarligt. Lägg mattan snett på golvet eller häng den på väggen!

I stället för en stor matta kan du skaffa två eller tre mindre och placera dem omlott med varandra. En rund och en rektangulär tillsammans kan se roligt ut. Kombinera modigt olika mönster, eller skaffa två ullmattor i samma färg men olika ytstruktur.

Vardagsrum

Rama in ditt vardagsrum med en rejäl matta. En ullmatta är lättskött, tålig och smutsavvisande och förekommer i alla tänkbara underbara färger. Vill du ha en lyxig känsla, satsa på silke och viskos som har ett lyster som skiftar vackert i olika ljus. 

Köp inte en för liten matta! Om mattan ska rama in möbelgruppen ger en för liten matta ett plottrig uttryck. Placera soffan minst 20 cm in på mattan och låt åtminstone fåtöljernas “framben” stå på mattan.

Stram inredningsstil, stram matta.

Kök

Ska du ha en matta under köksbordet, välj en tillräckligt stor så stolarna inte hamnar på mattkanten. Räkna med bordets storlek plus cirka 50–60 cm runt om.

Mattan under matbordet ska helst vara slät och tät för att lätt kunna göras ren från smulor och spill. Jute och sisal är naturmaterial som passar bra till köket tack vare sin tålighet. En plastmatta är ett smidigt val, liksom en tunn bomullsmatta eller trasmatta som du kan kasta i tvättmaskinen.

Sedan kan du ju göra precis tvärtom, som den första bilden i den här artikeln visar, och få det att fungera ändå. Den fluffiga runda mattan passar finfint i just det köket. Mycket handlar ju om eget smak.

Sovrum

Om du vill känna värme och ombonat mys i sovrummet väljer du tjocka ryamattor, silke, tuftade mattor och fluffiga fårskinnsfällar. En linnematta, som inte dammar, är ett bra val till en allergikers sovrum. 

Hall

En hall är ofta mörk, trång och blir lätt smutsig, därför är en entrématta att skrapa av fötterna på ett måste. En färgglad och slitstark gångmatta i plast som lyser upp hallen är lätt att skölja av. En lättvättad trasmatta, jute-, sisal- eller bambumatta och smutsavvisande ull fungerar också bra.

Barnrum

En bomullsmatta är hemtrevlig och den kan du tvätta själv. Den passar särskild bra som lekunderlag, för leksakerna försvinner inte in i den. En tät ullmatta är också ett bra val till barnkammaren.

Badrum

Mattan i badrummet ska vara av material som torkar snabbt och är lätt att tvätta, så polyester eller plast är de mest praktiska materialen där.

En kort video om några olika mattmaterial:

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar