Så äter du nyttigare efter semestern

by Redaktionen

Efter semestern är det svårt att hitta tillbaka till rutiner. Det blir lätt lite för mycket av det goda som grillkvällar med alkohol, glass varje dag och oregelbundna mattider. Därför behövs det lite mer planering för att äta hälsosammare och få en mer sund livsstil. Så här gör du för äta gott och nyttigt efter semester.

Planera måltiderna

För att få bättre rutiner är det dags att börja planera måltiderna och storhandla igen. Skriv en lista på vad som ska handlas för att inte panikhandla kexchoklad vid kassan. Planera för samtliga måltider: frukost, lunch och middag men även mellanmål och nyttiga snacks. 

Ät fler färger

Det sägs att man ska äta fem färger vid varje måltid. Det är kanske inte alltid möjligt, men det betyder att man ska äta fler grönsaker i olika färger om man har möjlighet. Testa att köpa fler frysta grönsaker eftersom de har mycket näring i sig, då de fryses in direkt efter att de har plockats.  

Mindre halv- och helfabrikat

Det är smidigt att laga färdiga köttbullar ibland, och det behöver man inte sluta med men det kan vara en bra idé att börja laga mer mat från grunden. Då har du koll på vad maten faktiskt innehåller, det blir billigare och framför allt är det mycket godare. Glöm inte den hederliga matlådan – det finns massor av goda recept som inte tar längre än tjugo minuter till en halvtimme som både är godare och nyttigare. 

Fyll ut med grönsaker

Ett enkelt sätt att få i sig mer grönt är att fylla ut maträtten med mer grönsaker. En köttfärssås blir godare med lite rivna morötter eller bönor. En lasagne blir god med aubergine eller zucchini. 

Drick vatten!

Nu är det tillfälle att minska ner på alkohol och sockerhaltiga drycker som juice, saft och läsk som man gärna dricker mer av under de varma sommarmånaderna. Drick vatten som måltidsdryck och gör citronvatten, gurkvatten eller melonvatten för att göra det lite roligare. 

Nyttiga snacks

Det är dags att äta mer nyttiga snacks. Välj till exempel popcorn, grönsaker med dipp, grönkålschips, kikärtssnacks framför chips, glass och godis. Spara godsakerna till helgen för att äta mer nyttigt. 

Hitta nya recept

Ibland tryter inspirationen när det kommer till matlagning. Då är det kanske dags att hitta nya recept som bjuder på matglädje. Hitta en ny rolig kokbok med recept som passar familjen eller leta på Pinterest eller andra sociala medier. På så vis är det lättare att hitta nyttiga och goda recept. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar