fbpx

Tre lättskötta krukväxter

by Redaktionen

Älskar du krukväxter men har ont om tid för dem? Då ska du satsa på de riktigt lättskötta växterna som har förmågan att lysa upp ditt hem utan att kräva så mycket tillbaka. Kristi törnekrona, fredskalla och fallskärmsranka är tre blommande krukväxter som du kommer älska att ta hand om.

Kristi törnekrona

Bara namnet på den här krukväxten får nog många av oss att bli nyfikna, men Kristi törnekrona har fler fördelar än så. Själva blomman är ingenting du lägger märke till vid första anblick men högbladen är desto ljuvligare och kommer i färger som rödorange, lime, creme och lax. Kristi törnekrona, eller Euphorbia milii som den också heter, är en mycket tålig krukväxt som du kan köpa när som helst på året. Den är släkt med den omåttligt populära julstjärnan och har sitt ursprung på Madagaskar. Vill du ha en växt som älskar ljus så är Kristi törnekrona ett bra alternativ, då du kan placera den i full sol utan problem. Du bör vattna den regelbundet men hålla den åt det torra hållet under vintern. Och joo – den här krukväxten har sannerligen vassa törnen.

Fredskalla

Tycker du om riktigt eleganta växter så kan du med fördel lägga dina pengar på en fredskalla. De vita blomstänglarna håller sig vackra i flera månader per år och de mörkgröna bladen pryder även när växten inte blommar. Fredskallan, vars vetenskapliga namn är Spathiphyllum wallisii, härstammar från Venezuela och Colombia men har sedan länge varit ett vanligt inslag i de svenska hemmen. Den bör vattnas regelbundet, men kräver inte mycket mer omvårdnad än så. Vill du att den ska frodas rejält så placerar du den i porös blomjord med jämn fuktighet och ger den sedan en och annan dusch under vintern. Fredskallan trivs bäst i skugga eller halvskugga men klarar sig även i ljusare miljöer.

Fallskärmsranka

Det här är en växt som sannerligen gjort sig förtjänt av sitt namn då den stoltserar med underbara limefärgade blommor som ser ut som uppblåsta höljen. Fallskärmsrankan, som även går under namnet Ceropegia sandersonii, kommer från Sydafrika och växer slingrande med långa rankor. Den behöver vattnas någon gång i veckan under sommaren och sparsamt under vintern. Det är bra om du har tid att ge den en halv dos näring under sommarhalvåret. Vill du att den ska må riktigt bra så placerar du den på en ljus plats, men den har inga problem att överleva i skugga.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar