fbpx

Svårt att hålla dina krukväxter vid liv? Här är några vanliga anledningar

by Redaktionen

Växter dör inte bara utan anledning. Faktum är att krukväxter är ganska enkla att sköta om – bara du har koll på vad de behöver. Här är de främsta anledningarna till varför dina krukväxter vissnar och tillslut dör.

För mycket vatten 

Det kan tyckas verka konstigt – kan en växt verkligen få för mycket vatten? Men ett vanligt misstag som många gör är att de vattnar för mycket. Det finns väldigt få växter som lever i kruka som kan hantera att bli vattnade varje dag. Detta gäller även tropiska växter som vi har inomhus. När vet man när växten behöver vattnas? Det gamla rådet om att vänta tills den översta centimetern är torr är en ganska bra tumregel. Några vissna löv kan också vara ett tecken på att din växt kan behöva lite vatten.

Eller för lite

Du får inte vattna för mycket – men heller inte för lite. En vanlig orsak till att växterna dör är att du helt enkelt inte ger dom tillräckligt med vatten. Glöm inte att se till att någon tar hand om dina växter om du reser bort under en längre tid.

Dålig dränering

Det råder ingen tvekan om att dålig dränering dödar många växter. Dåligt dränerade krukor, som kan innehålla rotbundna växter eller helt enkelt gammal jord, kan göra att för mycket vatten hamnar i botten av krukan. Detta resulterar i rötter som hamnar i för mycket vatten, vilket främjar rotröta.

Det finns två enkla lösningar. Antingen har du ett avrinningshål och en bricka som krukan står på. Kom ihåg att tömma brickan på överflödigt vatten den när du är klar. Du kan också köra med ett lager av lecakulor eller småsten i botten av krukan som du sedan täcker med ett lager fiberväv. Som regel gäller att ju bättre din dränering är, desto oftare kan du vattna utan att vara rädd för att växten ska dö.

Ingen ny jord

Om du vill att din krukväxt ska hålla längre får du inte glömma att plantera om den lite då och då. Genom att försiktigt slå ut jordklumpen ur krukan kan man se hur rötterna mår. När krukan börjar bli full av rötter är det dags att plantera med ny och fräsch jord.

Ta sticklingar

Är din krukväxt nästan helt död men du vill ändå inte ge upp hoppet? Försök då ta sticklingar av det gröna som är kvar. Stick ner i en ny kruka jord och hoppas på det bästa!

Till sist

Om du upptäcker att du har svårt att hålla liv i dina krukväxter kanske du helt enkelt har valt fel växter? Det finns många vackra krukväxter som nästan klarar sig helt själva. Börja med dem istället och arbeta dig sedan upp till de mer utmanande växterna.

Lycka till!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar