8 saker som du inte visste kan tvättas i tvättmaskinen

by Redaktionen

Tvättmaskinen kan rengöra mer än bara dina smutsiga kläder och sängkläder. Här är 8 oväntade saker som du kan slänga in i maskinen – för en effektivare och smidigare vardag!

Duschdraperi

Med vattenfläckar, tvålrester och kvardröjande fukt kan ett duschdraperi av plast bli äckligt ganska snabbt. För att hålla ditt draperi fräschare (och slippa köpa nytt) kan du regelbundet rengöra den i tvättmaskinen. Vi rekommenderar att du tvättar det i högst 30 grader tillsammans med lite badlakan.

Matlådor

De där plastiga matlådorna som du tar med dig till jobbet eller packar barnens mat med kan med tiden bli klibbiga, illaluktande och allmänt ofräscha. Lägg därför matlådorna i tvättmaskinen och slå på en kallvattencykel tillsammans med massa handdukar, så lovar vi att de kommer ut fräscha och redo att packas för nästa måltid.

Yogamatta

En illaluktande yogamatta hjälper dig definitivt inte att slappna av. Tvätta din i tvättmaskinen, tillsammans med en mängd handdukar eller lakan, i högst 30 grader. Ställ in tvättprogrammet så att den inte centrifugerar – yogamattan mår bäst av att lufttorkas.

Legobitar

Fingeravtrycks- och bakterietäckta legobitar kan du tvätta i din tvättmaskin. Sortera bort de legobitar som har klistermärken på sig bara. Fyll ett örngott med bitarna och knyt det hårt så att inget kan ramla ut. Tvätta sedan på en kallvattencykel med andra kläder. De ska inte centrifugeras i tvättmaskinen, då kan de smälta. Låt dem istället lufttorka på en handduk! Det går såklart även att tvätta andra leksaker (som är gjorda helt i plast) i tvättmaskinen också.

Sminksvampar

Allt du sätter i ansiktet ska vara rent, och det inkluderar självklart sminksvampar. Att kontinuerligt använda sminksvampar utan att rengöra dem kan leda till att sminket sätter sig dåligt plus att du få massor av bakterier och onödigt smuts i ansiktet.

Återanvändbara matkassar

Även om återanvändbara matkassar är bra för miljön, kan de vara ohälsosamma för dig om du inte rengör dem ordentligt efter användning, vilket kan bli en grogrund för bakterier och mögel som kan vara dåligt för din mat som du köper. Som sagt, matkassar gjorda av tyg – som canvas, bomull och polyester – kan lätt få en uppfräschning i tvättmaskinen.

Gosedjur

Från att bli tuggad på, till att bli slängd på marken, till att helt enkelt dras runt överallt, kan dina barns gosedjur verkligen bli smutsiga. Läs först på etiketten på gosedjuret så du vet att du kan tvätta den. Lägg sen gosedjuret i en tvättpåse och tvätta med ett milt tvättmedel (utan sköljmedel!) Torka sedan i torktumlaren på låg värme alternativt lägg den platt och låt lufttorka.

Bilmattor

Bilmattor tar stryk dagligen tack vare smuts från skor, smulor från matsäck och annat enstaka spill. Men visste du att du kan få dem skinande rena utan att behöva betala professionell biltvätt? Släng in dem i tvättmaskinen på den kalla cykeln och låt dem sedan lufttorka.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar