fbpx

Lättskötta växter som trivs bra inomhus

by Redaktionen

Är du sugen på att ha växter inomhus utan att riktigt veta vilka du ska välja? Det är inte så svårt som du kanske tror. Men A och O för de flesta växter är att de behöver bra belysning och oftast räcker naturlig belysning även om artificiell belysning är mycket effektivt.

Det finns självklart växter som är mer tåliga och inte kräver lika mycket vård eller ljus som andra växter. Om du är en av många som har svårt att underhålla växter inomhus kommer här några förslag på växter som du kan köpa till ditt hem. Men med det sagt får man inte glömma att växter kräver lite olika när det kommer till vattning, jord, ljus och näring. Var noga med att läsa på vad just dina växter behöver som du väljer att ställa där hemma. Dessa växter nedan kräver generellt svagt till medium ljus och är relativt lätta att ha att göra med.

Philodendron

Den här krukväxten trivs inomhus året runt utan att klaga – men den kan klart njuta av en och annan vistelse utomhus på en skuggig plats när vädret tillåter. Så om du har en balkong kan du med en gärna ställa ut den någon gång. Vattna din philoendron när du känner att de övre centimetrarna av jorden är torr.

Ormbunke

Ormbunkar är lättskötta och tacksamma växter. De vill gärna stå ljust och i rumstemperatur – men undvik att ställa dem i direkt solljus. Placera helst inte ormbunkar tillsammans med andra växter då de gärna vill stå fritt och luftigt. Ge en skvätt vatten om dagen så den hålls fuktig.

Afrikanska violer

Denna fina lila blomväxt vill stå i indirekt solljus. Att ställa den i direkt och för starkt solljus kan skada löven. Man brukar säga att afrikanska violer är bland de enklaste av alla krukväxter att odla och också den enklaste blommande krukväxten att ta hand om. Låt aldrig afrikanska violer stå i vatten eller helt torka ut.

Murgröna

Det här är en klättrande växt som gärna står i halvskugga eller skugga. Ställ den aldrig i direkt solljus. Du behöver inte vattna den varje dag men den tycker om att vara fuktig. Om den torkar så syns det genom att bladen torkar ihop. Om detta har hänt kan du gärna ställa den i duschen för att öka på luftfuktigheten. Egentligen är murgröna en utomhusväxt men den trivs bra inomhus och sköter sig bra själv bara den får stå svalt i skuggan.

Svärmorstunga

Det här är en väldigt lättskött och tålig växt. Svärmorstungan vill helst inte bli vattnad ofta, utan mer sällan, men då mer rejält. Du behöver inte vara rädd om du glömt bort att vattna den – eftersom den mår bra av torka ut lite då och då. Det härliga med denna växt är att du kan ställa den var du vill – i skuggan i ditt sovrum eller i ljuset på fönsterblecket. Lycka till med dina växter inomhus och kom ihåg att njuta av dem också!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar