fbpx

Hur du tar hand om din monstera och får den att hålla sig fin längre

by Redaktionen

Monstera har länge varit en favorit i våra hushåll – den är otroligt vacker med sina stora blad och har en förmåga att lägga till dramatik i ett rum. Denna stiliga växt är både lätt och tålig och är därför en perfekt växt för alla! Här kommer en liten guide om hur du tar hand om din monstera och får den att hålla sig fin så länge som möjligt.

  1. Rotera din monstera

Rotera din Monstera med jämna mellanrum för att säkerställa jämn tillväxt på alla sidor. Du kan även då passa på att damma av löven och inspektera undersidorna för att säkerställa att inga skadedjur har letat sig dit. Monsteran är väldigt motståndskraftig mot skadedjur så det är sällan man hittar några.

  1. Så vet du om den behöver vatten

Om du ser en kombination av gult och brunt på samma blad beror det vanligtvis på övervattning. Om du ser helt gula blad, tillsammans med några bruna fläckar på ytterligare blad, kan det vara ett tecken på att den får för lite vatten.

  1. Hur ofta ska du ge extra näring?

Ett bra riktmärke är att gödsla en gång i månaden med ett organiskt krukväxtmedel  – det går att köpa både på nätet och i vanliga blomsteraffärer. Kom ihåg att följa anvisningarna på medlet så du doserar rätt!

  1. Trivs i fuktiga miljöer

Monsteras älskar fukt. De trivs på högt fuktiga platser eftersom en sådan plats liknar deras inhemska miljöer. Så vet du med dig att du har dålig luftfuktighet i ditt hem kan en idé vara att spraya din monstera dagligen med lite vatten. Ha gärna sprayflaskan ståendes i närheten så glömmer du inte bort det lika lätt!

  1. Temperatur

Monsteran älskar fukt och mycket indirekt solljus. Så då är det inte så konstigt att den trivs i varmare temperaturer. Har du en normal inomhustemperatur på sisådär 18-20 grader så kommer din monstera trivas utmärkt. Ställ den inte vid ett fönster där det oftast drar och där temperaturen har en tendens att växla om snabbt på nätterna.

  1. Plantera om – hur ofta?

För lite större monsteras föreslår vi omplantering vartannat år. Välj inte en kruka som är mycket större än den föregående eftersom det då kan dränka plantans rötter. Om du föredrar att behålla den nuvarande storleken på din växt ska du plantera om i samma kärl, ge ny jord och trimma bort lite rötter och bladverk. Vår eller sommar är den perfekta tiden att plantera om eftersom det är då din monstera är som starkast.

  1. Varför tappar den löv?

Bladen på en monstera har en tendens att falla av lite då och då. I majoriteten av fall är det inget fel på din växt. Monsteras tappar sina löv när de känner på sig att de kommer nya. Detta gör dom för att kunna förse de nya stjälkarna och bladen med näring så de har en chans att växa sig stora och starka. Så detta är helt naturligt och ingen anledning att oroa sig för.

Lycka till och njut av din vackra monstera där hemma!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar