Så tar du hand om din lädersoffa på bästa sätt

by Redaktionen

Mjukt och lyxigt – det är verkligen lädermöbler i ett nötskal. Precis som vin så blir det bara bättre med åren, men detta bygger på att du tar hand om din skinnsoffa på ett bra sätt.  Här är några viktiga saker du bör göra och bör undvika om du vill förlänga livslängden på din lädersoffa (och andra stoppade lädermöbler).

Undvik det här

Håll den borta från solljus

Om du placerar din lädersoffa för nära ett fönster eller dylikt riskerar du att den blir för varm och det som kan hända då är att lädret spricker. Om den känns varm att röra vid bör du överväga att flytta på den. Även värme från laptops och kaffekoppar är andra bovar som kan göra märken eller missfärga lädret, så vi råder dig att hålla din soffa från att komma i kontakt med dem.

Undvik för mycket vatten

Att använda lite vatten till att tvätta av diverse smutsfläckar skadar inte lädret. Det är dock bäst att undvika att torka av hela soffan med vatten. Lädermaterial måste återfuktas för att hålla sig, precis som din hud.

Och rengöringsprodukter

Överdriv inte med rengöringsprodukterna. Dessa kan med största sannolikhet göra mer skada än nytta för din lädersoffa, då de oftast kan innehålla starka kemikalier.

Se upp med accessoarer

Det är lätt hänt och därför är detta en bra sak att vara medveten om. På samma sätt som klorna på ditt husdjur kan de alla repa eller skada ytan på din lädersoffa. Dessa tråkiga märken kan vara svåra att få bort och dölja.

Gör mer av det här

Puffa upp den

Det enklaste sättet att behålla utseendet på din skinnsoffa är genom att regelbundet rotera och puffa upp kuddarna. Förutom att det gör soffan snygg, förlänger det även soffans hållbarhet och förbättrar prestandan.

Dammsug regelbundet

För att undvika ansamling av damm, oljor och smulor på din lädersoffa rekommenderar vi att du regelbundet torkar av dem med en fuktig trasa och dammsuger försiktigt med några veckors mellanrum med den mjukaste borsten som din dammsugare har. Tips: Ha för vana att alltid dammsuga soffan när du dammsuger resten av rummet.

Ta bort fläckarna med detsamma

Är du snabb med trasan så fort det råkat hamna en fläck på lädersoffan brukar det inte krävas några rengöringsmedel. En fuktig trasa brukar faktiskt göra susen.

Testa alltid en liten yta

Är fläcken envis och går inte att få bort med en fuktig trasa? Oavsett om du bara torkar av ytan eller använder en starkare rengöringsprodukt ska du alltid testa medlet som du tänkt använda på en liten yta innan du behandlar hela soffan. Detta för att undvika att förstöra lädret.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar