fbpx

Så får du ryamattan fluffig igen

by Redaktionen

Mattor med lugg, även kallade ryamattor, har en tendens att bli tillplattade och det är inte så konstigt eftersom de ligger på våra golv som vi trafikerar dagligen samt att vi oftast ställer tunga möbler på dem. Lyckligtvis finns det flera sätt att återuppliva din matta igen. Här kommer tips på hur du kan göra för att få den fluffig igen – samt vad du ska tänka på för att hålla den fluffig i fortsättningen.

Hur man tar bort tryckmärken orsakade av tunga föremål

Om tunga möbler har lämnat märken i din matta finns det flera metoder för att få bort dem.

Hårtork

Precis som en hårtork ger volym till ditt hår, kan den göra samma sak med mattfibrer.

Fukta det nedtryckta området genom att spraya vanligt vatten på. Håll hårtorken cirka 2 centimeter från mattan och använd fingrarna för att separera och fluffa till fibrerna samtidig som du flyttar den varma luften fram och tillbaka. Upprepa om det behövs och avsluta med att dammsuga mattan.

Isbitar

Isbitar är ett otroligt effektivt sätt att hantera mindre ytor som har blivit nedtryckta av möbler. Och enkelt är det också. Börja med att placera ut is direkt på området, använd 1-2 bitar för små märken och 3 för de som är lite bredare. Låt isbiten smälta, detta kan ta från 20 minuter till 1 timme lite beroende på hur varmt du har det hemma. När isen smält så använder du en ren, vit handduk för att torka/dutta upp vattnet. Använd sen fingrarna för att gnugga upp mattan och följ upp med en gaffel för att få extra fluffigt resultat. Avsluta jobbet genom att gnugga en mjuk borste i cirkulära rörelser så fibrerna jämnar ut sig.

Få tillbaka fluffet

Rengöring med bakpulver och salt

Dammsug mattan och strö den rikligt med lika mängd bakpulver och salt. Så mycket som du tycker du behöver. Spraya sen det stänka området med vanligt vatten och använd en borste för att arbeta in blandningen i fibrerna. Torka sen bort med handdukar och låt mattan lufttorka. Dammsug väl, dels för att ta bort eventuellt kvarvarande bakpulver och salt men även för att fibrerna att lyfta sig.

Fukta och värm

Om det tillplattade området är stort kan det vara lättare att använda ett ångstrykjärn. Blöt en bomullshandduk med vatten och vrid tills den inte droppar. Placera handduken på det tillplattade området av mattan. Ställ in strykjärnet på medelhög värme. Placera det ovanpå den våta handduken och flytta strykjärnet över handduken i cirka 1 minut för att fibrerna ska få fukt.

Ta bort handduken och fluffa fibrerna med fingrarna eller en borste. Upprepa om det behövs och avsluta med en dammsugning.

Tips för att hålla din matta fluffig i fortsättningen

• Vrid ofta möbler och andra tunga föremål för att förhindra överdriven tillplattning.

• Använd möbelunderlägg under benen på tunga föremål för att fördela vikten.

• Dammsug mattan rutinmässigt – minst en gång i veckan. • Rengör din matta på djupet helst en gång per år.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar