fbpx

Trädgårdsmästarens tips inför vårens frostnätter: Så räddar du växterna

by Redaktionen

En riktigt kall natt med frost är allt som behövs för att hela vårens förodlingar ska dö, men det finns räddning. Med ett par enkla insatser kan du minska risken för att dina växter stryker med redan första natten ute i växthuset. Trädgårdsmästare Bosse Rappne kommer med sina bästa tips!

Förodling och platsbrist

Vi är nog många som börjar förodla redan nu i februari, somliga ännu tidigare, och kanske börjar fönsterbrädorna och hyllorna hemma redan kännas överfulla. Det är snart dags för en del av odlingarna att flytta ut till växthuset eller trädgården, men risken för frostnätter är ännu inte över. Det är lätt att ångra sig när man kommer ut i trädgården morgonen efter en frostnatt och möts av en slokande tomatplanta eller en stendöd gurkplanta. Så vad kan man göra för att förhindra den så kallade frostdöden? Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård, ger oss sina bästa råd för att hålla växterna vid liv även i minusgrader.

“Till att börja med så ska man naturligtvis inte ha så bråttom att ta ut växterna. Vi tjatar ihjäl oss på våra kunder att inte ställa ut känsliga växter så länge frostnätterna håller i sig. Här på Ulriksdals slottsträdgård så släpar vi in och ut växterna hela tiden för att rädda dem”, säger han. 

Håll koll på vädret

Följ väderleksrapporten för att se om det utfärdats en frostvarning, men lita inte alltför mycket på det utan gå ut själv och känn hur luften känns på kvällen. Är det kallt och molnfritt så kan man ofta förvänta sig frost. 

“Det som behövs i ett växthus är dels en värmekälla men också en fläkt som vispar runt luften. Har du bara ett element är risken att värmen stiger och till slut så öppnas fönsterluckorna och då blir det riktigt kallt. En vanlig kupévärmare räcker gott till ett växthus på 8–10 kvadratmeter”, säger Rappne i Aftonbladet.

Besök ett byggvaruhus

Många byggvaruhus har byggfläktar i många olika storlekar som kan funka för att hålla temperaturen på en bra nivå i växthuset. Det är vid fönstren det är som kyligast, så om du har växter på fönsterbrädorna så kan det också vara klokt att hänga upp bubbelplast eller en filt som skydd mot den värsta kylan. 

Står växterna däremot redan utomhus så är det bästa att ta in dem. Om det inte går kan det hjälpa att täcka över växten med ett lakan eller en fiberduk. Att ställa dem under tak är inte en säker lösning, men det är bättre än ingenting om temperaturen sjunker. Kom ihåg att frostnätterna kan hålla i sig ända in i juni beroende på var i landet du bor, så håll koll!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar