fbpx

Genialiska sätt att lysa upp utomhus

by Redaktionen

Nu när årets kortaste dag närmar sig med stormsteg, är det lätt att glömma bort utrymmet utomhus. Men med planerad kreativ belysning kan du bryta mörkret och få en utsikt över din trädgård att njuta av om kvällen. Det finns något för alla smaker, från enkla spottar till mer avancerad belysning. Dessa idéer för belysning kan ge ditt hem något extra.

Led väg

Om du har en stig eller gång i trädgården kan du lysa upp denna  med enkla LED-lampor. Att sätta lamporna bland grönskan gör att löven lyses upp och leder blicken längst utrymmet.

Pricka rätt

Lampor installerade i golv på uteplatser ser man ofta, men varför inte pröva att installera lamporna i ett slingrande mönster?

Få rådgivning av en elektriker för bästa sätt att installera golvlampor utomhus, men låt fantasin flöda när det gäller design, från mjuka vågformade linjer till symboler, initialler eller till och med ord.

Kate Eyre Garden Design

Vidga dina vyer

Trädgårdar består ofta av en gräsmatta i mitten och rabatter längst trädgårdens ytterkant. Att placera belysningen längst rabatterna skapar intressanta skuggor och gör även att blicken dras mot trädgårdens ytterkanter, vilket kan ge en känsla av en större tomt. Därför är detta ett bra tips för små trädgårdar.

Fokusera på en detalj

Har du inte mycket grönt i din trädgård? Välj en annan detalj att lysa upp istället. Ett modernt staket, en trappa eller en vacker kruka kan lysas upp på natten, och detta kan fungera även på mindre utomhusområden som balkonger.

Testa belysning i träden

För en dramatisk och arkitektonisk känsla kan roten av ett träd lysas upp, eller varför inte flera. Att rikta ljuset för att lysa upp längst trädens stammar skapar en himmelsk känsla, då ljuset lyser upp trädkronan underifrån.

Mjuka upp ljuset

Vissa kan tycka att moderna LED-lampor har ett för skarpt ljus, medan färgglada lampor kan kännas lite för nytänkande. Om så är fallet kan du leta efter mjukare alternativ, som ojämnt tonade glaskupor som ger ett varmt, persikofärgat sken.

Nu är en bra tid på året att handla lampor, då många av affärerna för hemmafixare redan har säsongens utbud inne.

Håll ljusen framme

Många trädgårdar lyses upp kring julen, men det finns ingen anledning att packa ner belysningen efter julafton. Istället för att hänga upp trådljusen längst husets kanter, pröva att hänga upp dem i en buske som kan ses inifrån. Om du tycker om effekten kan du lämna lamporna där året runt.

Lys upp ett område

För en dramatisk effekt, testa att lysa upp en del av trädgården. Ett prydnadsträd med vid krona kan verkligen fånga upp ljuset under sig. Denna effekt är enkel att åstadkomma och är även billigare än att installera belysning i hela trädgården.

Förbättra utsikterna

Även en enkel vägg utomhus kan förvandlas med smart belysning. Enkla infällda lampor som kastar intressanta skuggor kan både se snyggt ut samt erbjuda användbar belysning som visar vägen till dörren.

Häng belysningen från träd

En annan mindre permanent lösning är att hänga några lyktor från ett träd. Det finns många varianter tillgängliga med allt från LED-lampor till soldrivna lampor. Dessa är en smart lösning om du bor i ett hyreshus och du inte vill spendera tid eller pengar på att installera elkablar utomhus.

Glöm inte framsidan

När du funderar över belysning är det viktigt att komma ihåg ditt hems arkitektur och hur husets utformning bäst kompletteras. Ett sekelskifteshem och ett modernt hem bör därför lysas upp på olika sätt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar