Gör du något av dessa 8 fel när du designar ditt sovrum?

by Redaktionen

Undvik dessa fällor för att försäkra dig om att ditt sovrum blir en plats för avslappning och lugn.

 

Fel 1: Att snåla med förvaringsutrymme

Ett sovrum som är packat med saker leder inte till en god natts sömn, varför det alltid är bäst att hålla sovrummet snyggt och organiserat. Ett sätt att skapa ett elegant utrymme är att investera i förvaringsutrymme som är enkelt att komma åt eller är gömt så att allt kan förvaras utom synhåll.

Använd allt utrymme, inklusive det under sängen. Köp förvaringslådor på hjul som enkelt kan dras ut och in. Alternativt kan du anställa en lokal snickare som verkligen kan göra det mesta av utrymmet med specialbyggda lådor.

 

Fel 2: Att undvika all färg

Vad som inger lugn är olika från person till person, och för vissa kanske lugn inte betyder att hålla sig till beige och vitt. Så om de klassiska ”lugna” färgerna inte är din stil ska du inte välja dessa utan lita på din personliga smak.

Istället kan du fundera över att skapa dig en kokong av rika färger, maximera mönster och mjuka färgglada textilier.

 

Fel 3: Att inte prioritera komfort

Bekvämlighet är A och O om du vill ha ett mysigt och avslappnade sovrum. Det lönar sig att köpa den bästa madrassen du har råd med, och lyssna på experternas råd om att byta ut den vart åttonde år.

Fundera även över dina kuddar. Undersök vilken sorts fyllnad som fungerar bäst för dig, om det är fjädrar, dun, syntetiska fibrer eller mer moderna material; de har alla sina fördelar och nackdelar. Byt ut dina kuddar regelbundet, gärna vartannat år.

 

Glöm inte heller sänggaveln. Många missar denna detalj men en stoppad sänggavel kan göra stor skillnad, särskilt för den som tycker om att läsa i sängen. De flesta ställen som säljer sängar säljer även mjuka sänggavlar färdiga, men du kan även leta efter företag på nätet som specialtillverkar gavlar för just dina sängmått och i det material och den färg du önskar. Om du vill ha det billigaste alternativet kan du söka på nätet efter hur du gör din egen sänggavel av MDF, tyg och skum.

 

Fel 4: Att glömma bort golvet

Ibland glömmer man bort att planera sitt golv i sovrummet, men detta kan göra en enorm skillnad för stämningen i rummet. En matta är alltid ett populärt val, särskilt om du tycker om känslan av att sätta ner fötterna på något mjukt när morgnarna är kyliga.

Om du inte är förtjust i mattor är även trä ett fint val för sovrum. Trä kan ge en varm och lugn känsla, och förhindrar inte heller att några små mattor kan placeras precis vid sidorna om sängen.

 

Fel 5: Att inte blockera ut ljuset

Om du är känslig för ljus och märker hur ljus lätt stör din nattsömn är det viktigt att investera i bra gardiner som blockerar ut ljuset. En bra rullgardin utvecklad för syftet kan ofta hittas för en billig penning hos inredningsföretag.

Tänk dock på att ljuset kan ta sig in vid sidan om rullgardinen och är du mycket känslig är det viktigt att även blockera detta ljus. Då kan en rullgardin som är bredare och sitter högre kanske fungera bättre.

 

Fel 6: Att överfylla sängbordet

Tänk ärligt över vad som finns på ditt sängbord just nu. Ett glas vatten, eller 14 böcker, koppar, hörlurar, en lampa, dina glasögon, din telefon och 50 andra småsaker?

Ta din tid för att rensa ut och organisera om. Ställ böckerna i bokhyllan och gör sängbordet till ett bord fritt från koppar och glas. Du kommer känna dig lugnare av ett bättre organiserat utrymme och ditt sovrum kommer se mer inbjudande ut.

 

Fundera sedan över att införskaffa ett sängbord med lådor om du inte redan har ett, för att förvara de saker du inte kan vara utan men som ändå inte ser snyggt ut att ha stående.

 

Fel 7: Att fylla ett litet utrymme med för mycket möbler

Sovrum kan lätt börja kännas överfulla, särskilt de av mindre storlek. När sängen, sängbord, garderob och skåp installerats, kanske det inte finns mycket golvutrymme kvar.

För att undvika den trånga känslan och skapa en illusion av mer utrymme är det en god idé att välja en säng i minimalistisk stil, samt lättare möbler med enkel design istället för tunga och stora. Undvik även maffiga fåtöljer i små sovrum och välj hellre en stol med trädetaljer om ditt sovrum kräver en sittplats.

 

Fel 8: Att inte planera belysningen

Väl planerad belysning kan göra enorm skillnad i ett sovrum och skapa ett lugnt och fridfullt utrymme. För ljus och skarp belysning kommer hålla dig vaken; för lågt eller dimmat ljus kommer göra att du inte kan läsa i sängen.

Planera flera ljuskällor för att skapa en mjuk effekt i flera lager. Var noga med att inte välja glödlampor som är för starka och om möjligt kan du be en elektriker installera en huvudströmbrytare vid båda sidor av sägen, för husfridens skull.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar