fbpx

Välj ett av dessa 9 sorters gräs för att lysa upp din höstträdgård

by Redaktionen

Låt vackra prydnadsgräs ge dig anledning att älska din trädgård när årstiderna växlar. Prydnadsgräs visar sig från sin bästa sida vid denna tid på året. När solen, som på hösten står lågt på himlen, bryter igenom det skira gräset skapas en glänsande och reflekterande effekt, vilket tillsammans med vinden ger din trädgård liv och rörelse. Gräs är ofta enkelt att sköta samt att plantera. Gräs är fint tillsammans med vintergröna växter, eller så kan du skapa en trädgård endast av gräs i olika form och färg.

Varför välja gräs?

Prydnadsgräsen är höstens ouppmärksammade hjältar. Gräs för de kallare säsongerna blommar generöst från tidig sommar och gräs för varmare säsonger växer stadigt hela säsongen tills de äntligen fått sig tillräckligt med sol för att kunna blomma under de milda höstmånaderna. I deras blommor och blad reflekteras solens ljus.

Det finns gräs för varje plats, solig eller skuggig, i vind eller lä, fuktig eller torr. De är vackra i alla sorters trädgårdar och är vanligtvis enkla att sköta och kräver endast en rensning en gång om året.

De skapar rörelse i trädgården och passar fint med fleråriga växter eller med andra gräs, då dessa erbjuder obegränsade möjligheter vad gäller textur, form och färg.

Så havre

Stipa gigantea är ett fjädergräs som påminner om havre. Den enorma blomman börjar synas vid roten runt maj, och växer sedan hela sommaren och in i vintersäsongen, medan den suger åt sig varje stråle solsken. Den långa stjälken kan bli upp till 2,4 meter hög och är så tät att den skapar en perfekt avskärmning för en uteplats, särskilt när den genomlyses av kvällssolen. Den är även mycket användbar för klippta eller torkade arrangemang.

Lek med elden

Panicum virgatum kallas även rödhirs eller präriehirs och är ett magiskt gräs. Det växer långsamt på våren och når sin fulla längd på runt 1,2 meter under sommaren, men det är på hösten den verkligen blommar ut. Topparna på bladen blir djupröda och de delikata spetsarna är även de tonade i rött. Gräset är mycket vackert i klungor eller när det står tillsammans med blå, lila eller gula blommor.

Lys upp ett mörkt hörn

Hakonechloa macra som också kallas hakonegräs trivs bra i skuggiga miljöer och kan även tolerera torka när det etablerat sig. Gräset anses bli benäget till spridning om det verkligen trivs i miljön, men vanligtvis sprider det sig långsamt och bildar en fin och låg bukett av buktande guldfärgat gräs. När frosten kommer blir det vackert brunt och lyser upp en vinterträdgård.

Våga välja silver

Achnatherum calamagrostis, eller silvergräs, kommer ursprungligen från Europa. Det är vackert och fritt böljande och bildar en vacker klunga av grönt som toppas av fina silverblomster. När hösten närmar sig blir dessa brungula och plantan är attraktiv genom hela vintern i mildare klimat. Den är mycket tålig för torka och ser bra ut både ensam eller planterad tillsammans med andra gräs eller blommor.

Välj en solig glänta

Varma och torra miljöer passar bouteloua gracilis. Det är ett lägre gräs med blommor som ser ut som små kammar vid toppen av en stjälk som är mellan 30 och 45 centimeter, och så tunn att kammarna ser ut att flyta i luften. Gräset börjar blomma på sommaren och håller sig långt in på hösten. Detta gräs kan även användas för att skapa en gräsmatta som är tålig för torka, då detta gräs tål viss trafik av promenerande fötter.

Var vacker med brons

Chionochloa rubra är ett vintergrönt gräs som håller sig skinande bronsfärgat hela året och kräver på grund av detta nästan ingen skötsel alls.

Det blir runt 90 centimeter i höjd, kan planteras i klungor med andra växter eller på egen hand och blir fint tillsammans med andra blommor, särskilt blommor i orange eller bruna toner, eller till och med vissa ormbunkar. Det är mycket tåligt för torka och det kan även tolerera viss skugga, men det trivs bäst på en solig plats.

Var modig med miscanthus

Miscanthus sinensis kommer ursprungligen från Japan och finns i många olika färger och storlekar.  Alla varianter formar klungor med vertikala eller bågformade stjälkar. Nya skott börjar komma runt mars, så snart vädret börjar bli varmare, och de växer kraftigt tills de når mellan en meter eller upp till 2,5 meter.

Färgerna på vipporna kan variera från silver till rosa eller rött. Titta till exempel närmare på Miscanthus Ferner Osten som fångar ljuset med sitt rosa skimmer. Lövens färg varierar också, från guldbanden hos Miscanthus ‘Strictus’ och Miscanthus ‘Zebrinus’ till det vackra Miscanthus ‘Morning Light’ med sina vita inslag i löven.

Lövverket hos miscanthus blir guldbrunt på hösten och håller färgen under hela vintern till den årliga klippningen på våren.

Satsa på fint och mjukt

Nassella tenuissima eller svansfjädergräs har ursprung i Nord- och Mellanamerika och är fantastiskt vackert både på egen hand och tillsammans med andra plantor som älskar sol och tål torka. Det är ett av de finaste gräsen, det blommar på våren eller under tidig sommar och när hösten närmar sig blir det ljust gulgrått. Ibland kan det sprida sig lite väl kraftigt, men växer ofta grunt och kan enkelt tas bort. En snabb rensning på våren och det står sig hela säsongen. Detta gräs trivs även bra i blomlådor.

Fånga ljuset

Sesleria autumnalis som även kallas höstälväxing är ett mycket mångsidigt gräs som tycker om sol eller viss skugga. Det är mycket tåligt och klarar ganska torra och utarmade jordar. Det klargröna lövverket växer till en höjd kring 30 centimeter och blir mer guldtonat på hösten, medan de silverfärgade blomstren blir runt 45 centimeter och lyser upp i höstsolen. Detta gräs kan bli en vacker gräsmatta när det planterats på en större yta.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar