fbpx

Smarta designidéer för din trånga hall

by Redaktionen

Är din hall smalare än du skulle önska? Få den att kännas större med dessa smarta tips.

Skapa ett fönster mellan hall och rum

Ingen kommer märka att din hall är trång om du skapat ett fönster som stjäl uppmärksamheten och vetter mot ett vackert vardagsrum eller allrum. Storleken och stilen på ett inomhusfönster kan göra det ganska dyrt, men du kan skapa en liknande effekt med ett antal mindre fönster eller ett längre men smalt fönster i ögonhöjd. Detta fungerar förstås bäst i väggar som inte är bärande, men om du inte har något annat alternativ kan du be din snickare att skapa en ytterligare bärande bjälke.

Öppna upp blicken

I en kompakt hall kan en öppen design av till exempel en dörröppning eller trappa skapa en känsla av rymd genom att blicken fästs på rummet som ligger efter hallen snarare än den trånga hallen själv. Ljusa toner genom rummet gör också att hallen känns större än den faktiskt är.

Bygg in

Ett säkert sätt att få en redan liten hall att kännas än mindre är röra. Förvaring är A och O när man vill skapa en elegant hall som känns rymlig, men att få plats med förvaringsutrymmet kan bli en utmaning.

Stora inbyggda skåp med diskreta skjutdörrar är perfekt för att förvara kappor, skor och väskor och gör att hallen alltid känns organiserad och elegant. Kom ihåg att kontrollera om du behöver bygga in bärande bjälkar om du funderar på att skaffa dig inbyggda garderober i en bärande vägg.

Skapa intressanta punkter både högt och lågt

Ibland är lösningen att distrahera. Ett vackert golv som verkligen stjäl uppmärksamheten kan göra att man glömmer hur trångt utrymmet är. Vackra taklampor och speglar lyfter blicken och gör att man fokuserar mer på höjden än vad man gör på rummets bredd.

Fäst blicken

Den bortre delen av hallen är vanligtvis det första man ser när man stiger in i et hus. Genom att skapa intressanta områden i hallens slut drar man blicken in i huset och gör även genom detta att man glömmer hur trångt rummet är. Du kan pröva att skapa denna effekt genom ett konstverk eller bara genom att placera plantor eller blommor vid hallens slut.

Var modig

Instinktivt väljer man ofta ljusare färger och mindre inredning i ett rum som man vill ska kännas större. Men ibland kan det fungera att göra precis tvärtom. Smala hallar är ofta långa med stora väggytor, vilket gör att konst som hängs upp även bör vara generösa.

En tapet som är mönstrad och stora konstverk kan passa även i en smal hall och behöver inte alls ta över, och kan till och med få utrymmet att kännas större. Om du vill utnyttja dina väggar för konst är det klokt att skaffa dig inbyggd eller diskret förvaring för kappor, skor och jackor, så att konsten får vara det som står i centrum på väggarna.

Var inte rädd för mörkret

Det kan även fungera att använda sig av mörkare färger i smala utrymmen. I en hall finns det ofta en brist på dagsljus då fönster saknas, och därför kan ljusa och bleka toner lätt se trista ut då det saknas solljus som kan reflekteras mot dem och ge hallen liv. Färgstarka detaljer kan skapa en dramatisk effekt och göra hallen mer välkomnande. Kombinera en stark färg med bra belysning och tuff inredning och du kan skapa dig en fantastisk hall även på ett litet utrymme.

Testa paneler på väggarna

Paneler är ännu ett sätt att skapa mer intressanta väggar utan att ta upp för mycket plats. De är även praktiska i en hall. De är mer tåliga än färg eller tapet och motverkar märken och fläckar på väggarna som lätt uppstår i en smal hall med mycket trafik.

Hitta sätt att öppna upp för dagsljuset

Om du har turen och budgeten för att skapa fönster i din trånga hall kan du få en fantastisk effekt av takfönster som sträcker sig längst med hela hallens längd, eller genom att skapa fönster inne eller vid sidan om själva dörren. Naturligt dagsljus kan göra att utrymmet känns betydligt större och luftigare.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar