Smarta idéer som förbereder ditt barns sovrum för alla åldrar

by Redaktionen

Att tänka framåt när det kommer till ditt barns sovrum kan spara dig en hel del pengar och tid när barnen växer och barnens smak och behov förändras.

Välj en vit duk

Håll väggarna och möblemanget neutralt, detta gör den enklare att skapa ett utrymme med tillbehör som passar ditt barns ålder och tillfälliga intressen. Barnens smak gällande färg förändras ofta, så håll väggarna vita och du undviker kostnaden och besväret med att måla om vartannat år.

Använd istället färg på lakan, kuddar och sänglampor för att lättare anpassa rummet efter barnens smak.

Skapa moderna mönster

Väggdekor eller klistermärken som kan tas bort är ett annat sätt att lätt anpassa rummet efter barnens intresse. En minut är de bara intresserade av tåg, och i nästa handlar allt om dinosaurier eller lego.

Även tonåringar kan uppskatta väggdekaler då det finns många inspirerande eller humoristiska alternativ som ofta uppskattas i den åldern.

Håll golven praktiska

Spara dig stress genom att undvika mattor som kan fläckas av spillda drycker eller nagellack och investera i ett bra och tåligt golv istället. Detta är även en god idé om ditt barn har allergier då mattor samlar mer damm än andra golv.

Trägolv är ett utmärkt alternativ för ditt barns rum. De är tåliga och praktiska, men även enkla att få mysiga med mindre mattor och sittkuddar.

Det är även värt att fundera över ljudisolering för ditt barns sovrum, om till exempel trummor kan bli en hobby.

Investera i anpassningsbara möbler

Snickrade och specialgjorda möbler kan verka som en stor utgift, men dessa kan ofta anpassas när ditt barn växer och behoven förändras, varför de kan vara en klok investering i längden.

Leta till exempel efter en loftsäng som man kan ha ett skrivbord eller en bäddsoffa under för när kompisar vill sova över. Barnens rum är ofta det minsta sovrummet i hemmet, och möbler som kan anpassas och byggas in gör det mesta av varje centimeter genom smarta lösningar.

Välj möbler som växer

Ergonomiska möbler är viktigt för oss alla då det är bra för ryggen och på så vis kan underlätta koncentrationen. När ditt barn växer är det klokt att investera i möbler som växer med dem.

Det finns skrivbord som kan höjas och sänkas i och med att ditt barn växer. Flexibla arbetshörnor kan anpassas efter ditt barns ålder från första teckningen till gymnasieproven i tonåren.

Välj vuxna färger

Håll dig borta från de typiska ljusrosa och ljusblå färgerna i småbarnsrum och välj till exempel en modig grå eller indigo istället. Mjuka upp färgen med vita möbler och varma trägolv och du har skapat ett rum som kommer hålla i många år.

Fundera även över om du vill ha en fondvägg. Om du väljer en vägg som kommer tapetseras om eller målas varje gång ditt barn byter smak och stil kommer du spara både tid och pengar.

Välj anpassningsbara utrymmen för förvaring

Tänker du satsa på inbyggda möbler är det bäst att välja garderober som sträcker sig från tak till golv för att maximera utrymmet för förvaring. Annars blir utrymmet ovanpå garderoberna lätt ett utrymme för gamla väskor och leksaker som bara samlar damm.

Be din snickare att lämna utrymme för öppna hyllor, till exempel bredvid garderoberna. Dessa hyllor kan användas för mjukdjur och andra leksaker som används ofta när barnen är små, för att i skolåren sedan användas för pärmar, papper och som bokhyllor.

Planera i förväg för övernattningar

En sängram med undersäng är ett utmärkt alternativ för när dina barn börjar ha vänner som sover över. Enkelsängar är det bästa alternativet för barnrum då dessa lämnar mer golvutrymme fritt för lek. En undersäng är en bra lösning då den enkelt packas in och dras ut underifrån ditt barns säng när vänner ska sover över.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar