fbpx

10 intressanta sätt att täcka dina väggar med plantor

by Redaktionen

En blomkruka i hörnet imponerar inte på någon längre; nu är det dags för gröna väggar, både inne och ute.

 

Skapa gröna utrymmen i bokhyllan

En välfylld bokhylla är en njutning att se på, men den kan förbättras något enormt genom att lägga till några krukväxter mellan böckerna. För bästa resultat, använd ett ojämnt antal plantor (det ser mer naturligt ut så) och välj grönt som inte behöver mycket vatten. Vattenbad och papper passar inte bra ihop.

 

Imitera den viktorianska stilen

Detta arrangemang passar lika bra i en slottsträdgård som i ett rustikt kök i bohemisk stil. Allt du behöver är en liten samling krukor i terrakotta (du kan köpa nya krukor, måla dem med en naturlig yoghurt och lämna dem utomhus en vecka eller två och de kommer åldras på ett naturligt sätt) samt ett par glaskupor och en fin blandning av klätterväxter och högre plantor.

 

Odla en trädgård inomhus

Vill du mjuka upp det hårda utseendet hos en tom vägg eller låta ett inomhusutrymme smälta ihop med ett utomhusområde? Vägghängda plantor utvecklade för vinterträdgårdar gör det möjligt att skapa gröna väggar även för de minst erfarna bland trädgårdsfantaster.

Odla en blandning av olikt färgade blad eller örter och salladsblad och installera ett bevattningssystem om du tenderar att glömma vattningen.

 

Skapa en mossig badrumsvägg

Om du vill ha ett annorlunda badrum kan en levande vägg vara både ett oväntat dramatiskt inslag och ett sätt att låta plantor frodas i den fuktiga miljön.

Du behöver förstås inte använda riktiga plantor varken för denna vägg eller i de andra arrangemang vi föreslår i denna artikel. Det finns en mängd plantor av plast som ser så verkliga ut att ingen kan se skillnaden. Företag specialiserade på detta kommer ha mosspaneler som endast behöver dammas av.

 

Skapa en inramning av löv

En enkel träram, som till exempel kan tillverkas av en trästege, kan hängas från en högre höjd (som en takbjälke) och bära upp en radda krukor. Plantor som passar fint är sådana som inte kräver mycket vatten, eller som trivs sittandes i vatten, då dessa krukor inte kan ha dräneringshål i botten. Ampellilja, murgröna och ormbunksväxter är utmärkta alternativ.

 

Uppgradera trappan

Om dit hus i suterräng eller din källare har utsikt mot mur eller trappor som leder till uteplatsen ser det flott ut att klä dessa i plantor. Denna idé kräver inte mycket arbete och får det gröna att dra blickar till sig både inifrån huset och upp mot uteplatsen, och ser även vackert ut uppifrån.

 

Ge nytt liv åt fönsterluckorna

Du kan med relativ enkelhet hitta begagnade fönsterluckor på nätet och med hjälp av en tuff och motståndskraftig utomhusfärg, en solid baksida (till exempel av marint plywood) och en näve jord och grus, blir de perfekta miljöer för plantor med korta rötter, som mini-suckulenter. Allt du behöver göra sen är att fixa krokar på baksidan och hänga upp ditt verk.

 

Maximera utrymmet med vertikala planteringar

Höga staket går kanske inte att undvika i din trädgård, för privatliv, höjdskillnader eller annat. Men dessa staket kanske du vill göra mindre synliga och då är levande väggar ett fint alternativ. Om din trädgård är av mindre storlek är kanske dessa väggar det enda stället där du kan få plats med dina plantor.

 

Leta bland bråtet

Detta visar att även bortglömt skrot kan göras om till fina väggplanteringar. Sätt en baksida på en träpall precis som beskrivet för fönsterluckorna, och fyll i utrymmen med fina blommor i små krukor. Det bör finnas tillräckligt djup för att kunna ställa blommor på överkanten också. (Observera att man inte rekommenderar att odla ätliga växter i träpall då dessa pallar kan ha hälsovådliga ämnen på sig.)

 

Gör det enkelt för dig

Om enkelhet är något du värderar, och du vill spendera minimal tid på din trädgård, kan du plantera tåliga växter på glashyllor. Orkidéer trivs med minimal uppmärksamhet och älskar den fuktiga miljön i ett ljust badrum. När blommorna dött kan du ställa undan plantan på ett fönsterbräde i några månader så kommer den börja blomma igen.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar