fbpx

10 saker du bör göra nu för att förbereda din trädgård inför vintern

by Redaktionen

Sommaren är över och hösten är här, och nu är en utmärkt tid för att se över trädgården och förbereda den för de kommande kalla månaderna.

Med förändringen av vädret och lövens färger kommer även tiden då det är dags att städa upp från föregående säsong. Läs igenom dessa tips för att på bästa sätt organisera sommarens tillbehör (barnens leksaker, redskap, trasiga krukor) och att avsluta de projekt som ännu inte är helt färdiga.

Packa ihop sommarköket

Om inte du och dina vänner är mycket tåliga för väder och vind är säsongen för att äta utomhus nu över. Det är därför dags att rengöra grillen, eldstaden eller skorstenen, samt alla tillbehör som använts för trädgårdens fester. Det är en god idé att separera de redskap som används under sommaren och de som används dagligen i köket. Investera i en plastlåda stor nog att hålla dessa torra och rena, och lägg dem i förvar innan vädret slår om och du först hittar dem rostandes i trädgården på våren. Var noga med att täcka över och fästa den fasta utrustningen för att på bästa sätt stå emot regn och snö (läs mer om det nedan).

 

Organisera barnens leksaker

Som tumregel är det bästa att byta ut barnens leksaker med jämna mellanrum och på ett rullande schema, för att begränsa antalet leksaker och få barnen att inte tröttna på leksakerna. Organisera lådor för både sommarens och höstens och vinterns leksaker för utomhusbruk, och byt ut dem när den nya säsongen börjar.

Förvara de leksaker som används i hinkar utomhus för att slippa sand och lera i hemmet.

 

Skydda utemöbler

Om du tycker om att sitta ute även under de kallare månaderna har du säkert filtarna ute vid detta laget. Om du föredrar att mysa inomhus är det klokt att flytta in utestolar och bord antingen inomhus eller ordentligt övertäckta inför den stundande vintern. Det är viktigt att inte lämna möbler utomhus utan skydd, då det annars helt säkert kommer förkorta dina möblers livslängd.

Du kan även ta tillfället i akt att se över dina utemöbler. Tänk över hur mycket möbler du faktiskt behöver och använder. Om du har för mycket är det kanske klokt att ge bort en del. Om trämöblerna ser slitna ut kanske du bör spendera en helg på att slipa dem och måla träet för att skydda det istället för att vänta till våren.

 

Tvätta tillbehören för bevattning

Vare sig du är galen i att vattna eller om du bara vattnar när det absolut behövs är chansen stor att du har en vattenslang, vattenkannor och kanske en vattentunna.

Börja med att göra dig av med det som gått sönder, ta dig sedan tid för att tvätta ur och rengöra vattentunnan och förbered den för att fyllas över vintern. Rengör vattenslangen och alla tillbehör och hitta en torr plats i boden där de kan förvaras, tillsammans med de nytvättade vattenkannorna. Eller så kan du slå in vattenslangen och tillbehören i plast för att skydda dem från frost och smuts över vintern.

 

Släng trasiga krukor

Trasiga krukor och annat skräp på uteplatsen växer lätt på under sommaren utan att man märker det och blir till utmärkta platser för sniglar att bosätta sig på, vilket bör vara motivation nog att göra sig av med detta skräp!

Om du har för många plantor av plast kan du återvinna dessa genom att ge dem till andra trädgårdsfantaster, de är ganska populära. Ge bort dem på sidor för byte eller bortskänkes eller där det finns bytesmarknad lokalt.

 

Fundera över förvaring

Ta en liten paus från städningen och tänk över om du måste investera i mer vattentät förvaring utomhus för verktyg och leksaker som kanske inte har uppenbara hem ännu.

När du börjar packa undan saker kanske du även vill undersöka vad du inte tagit fram denna sommar. Om det finns saker du inte använt detta år är det kanske dags att tänka på om dessa kan skänkas bort eller slängas så de inte tar upp plats.

 

Ta hand om dina redskap

Redskap för trädgårdsarbete mår bra av att få lite uppmärksamhet innan de läggs i vinterförvar. Ge varje redskap en grundlig rengöring och torkning innan de förvaras, vilket kommer göra att de tjänar dig bättre nästa år efter att de slipats eller oljats. Det finns många råd på nätet angående vad man kan göra med vilket specifikt redskap.

Undersök vad som finns längst in i boden, då det är enkelt att samla på sig dyra redskap som aldrig används. Fundera över om dessa kan säljas eller skänkas och bli till större nytta i en annan trädgård nästa år.

 

Ta hand om din cykel

Din gamla tåliga cykel tolererar oftast ett sommarregn utomhus, men ni kommer komma betydligt bättre överens om du kan hitta en torr och säker plats att förvara cykeln över vintern.

Du är även mer benägen att använda din cykel om den är enkel att komma åt och att förvara. Det finns många alternativ, från en låg förvaringsbod till väggmonterade hängare för ditt garage, vilket kan spara en hel del plats. Besök din lokala cykelhandlare för tips och råd på hur du bäst förvarar din cykel på det utrymme du har tillgängligt.

 

Avsluta de små påbörjade projekten

Har du fortfarande några av en typisk hemmafixares projekt som inte avslutats? Ta fram dagboken och planera in tid under de kommande veckorna för att se över dessa. På detta sätt kan du sedan förvara allt material och alla redskap inför vintern.

 

Mata fåglarna

Att ge fåglarna mat året runt är det bästa sättet att få dem till din trädgård och ger dem en säker födokälla även under de kalla vintermånaderna.

Under sommaren äter fåglar mindre mat från fågelbord och den mat som lagts fram kan ligga och bli gammal i värmen. Nu är det god tid att slänga gammal mat och rengöra fågelborden grundligt. När de har rengjorts bör de lämnas att torka och sedan fyllas med ny och fräsch mat.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar