Stora fläckguiden – 13 tips mot fläckar

by Redaktionen

Vi alla vet hur det är – nytt klädesplagg som blir förstört vid första användningen. Vår fläckguide hjälper dig att få bort alla typer av fläckar. Vi har hela listan! 

Blod

Är blodet färskt så ska du skölja i riktigt kallt vatten. Varmt vatten får blodet att koagulera, så därför måste du tvätta det i kallt. Är blodfläcken gammal ska plagget blötläggas i kallt vatten, strö på rikligt med salt och låta dra. 

Bläck

Tvätta fläcken med tvålvatten om bläcket är vattenlösligt. Är det inte vattenlösligt löser du upp fläcken med T-röd, sedan tvättar du med tvålvatten mycket noga. 

Bär

Använd vitvinsvinäger försiktigt på plagget. Tål plagget kokande vatten så brukar det fungera mycket bra. Gamla fläckar kan blötläggas i filmjölk över natten. 

Choklad

Tvätta chokladfläckar med varmt vatten och såpa. 

Fett

Potatismjöl är den otippade hjälten när det kommer till kaffefläckar. Strö över mjölet över fläcken och låt det verka i några timmar. Tvätta som vanligt. 

Kaffe

Färsk fläck? Ta bort med kallvatten. Vita plagg ska doppas i kokande vatten, medan på färgade plagg ska du ta bort fläcken med ljummet vatten och uppvispad äggula. Gamla fläckar tas bort med hett vatten. 

Läppstift

Testa först med flytande tvättmedel eller diskmedel. På riktigt tåliga plagg kan man testa T-röd. 

Olja

Gnid in oljefläcken med smör för att sedan tvätta med tvålvatten. 

Rödvin

Kallvatten, kallvatten, kallvatten för ny fläck. Gammal fläckar behandlas med kokad mjölk. 

Stearin

För att få bort stearin lägger du plagget i frysen i några timmar. Sedan är det bara att pilla bort det. Är det fortfarande en fettfläck? Sätt strykjärnet på låg värme, lägg hushållspapper mot fläcken och låt pappret suga upp fettet.

Svett

Skölj med ättika i cirka femton minuter. 

Te

Lägg plagget i kokande vatten så ska fläcken försvinna. Att doppa fläcken i mjölk ska också fungera. 

Tomatsås

Tomatsås går bort med kallvatten. Därefter tvättar du fläcken med tvål och vatten. 

Tuggummi

Lägg in plagget i frysen, vänta några timmar och sedan är det bara att skrapa eller pilla bort det. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar