fbpx

Slipp tårar när du hackar lök

by Redaktionen

Att hacka lök utan att gråta är fullt möjligt! Här ger vi dig några tips om hur det går till.

Matolja på kniven

Se till att ha ett tunt lager matolja på kniven när du skär löken. Oljan kommer att kapsla in enzymerna som frigörs av löken – på så sätt når de inte ögat. Använd en bra, vass kniv! Försök också att hacka löken snabbt – men utan att skära dig!

Vädra ordentligt

Om du kan ordna riktigt bra ventilation runt dig, som köksfläkten på full effekt eller ett vidöppet fönster, för det bort lökångorna.

Hacka lök under vatten

Vill du slippa tårar när du hackar lök gäller det att vara kreativ. Fyll en stor balja med vatten och ställ på köksbänken. Sen hackar du löken – precis som vanligt – fast på botten av baljan.

Fräscht med citron

Gnugga skärbrädan med en citronklyfta innan du börjar hacka löken. Sedan kan du skära den utan tårar i ögonen. Citronen minskar också risken för att skärbrädan ska lukta lök.

Frys löken!

Ett alternativ är att lägga löken i frysen i minst en timme innan du börjar hacka den. Om löken är tillräckligt kall förhindrar det irriterande tårar och den brännande känslan i ögonen.

Andra mindre beprövade metoder

Prova att tugga tuggummi hela tiden du skär lök, det sägs stoppa tårarna! Det finns också speciella lökglasögon på marknaden, kanske passar den lösningen dig bäst.

Varför gråter vi över löken?

När vi skär i lök frigörs enzymer som kallas för allinaser. De reagerar med svavelhaltiga aminosyror i löken och bildar ämnet syn-propantial- S-oxid (PTSO). Detta irriterar ögats hornhinna och utlöser tårarna. Det är en helt naturlig reaktion när ögat utsätts för ett irriterande ämne.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar