Rengör smycken som ett proffs

by Redaktionen

Smycken får lätt beläggningar och slits lätt. Därför gäller det att hålla dem i gott skick. Det finns en mängd olika sätt att göra det på – allt ifrån husmorstips till maskiner. Vi tipsar dig om hur dina smycken blir hållbara i många år framåt. Så här gör du!

Diskvatten och mikrofibertrasa

För att få bort beläggningar från exempelvis silversmycken kan man använda sig av vanligt diskmedel. Välj gärna ett milt diskmedel och rengör med en mjuk mikrofibertrasa. Använd varmt vatten för att tvätta smycket. Polera med en ren, torr mikrofibertrasa när du har tvättat klart smycket. 

Rengöra silver, koppar och guld

Bikarbonat är ett mirakelmedel! Det går även att rengöra smycken med det. Börja med att värma vatten. Lägg aluminiumfolie i en skål och låt den täcka bottnen. Strö över lite bikarbonat över och lägg smycket på folien. Häll över det kokheta vattnet. Nu kommer det att bubbla och fräsa! Låt stå tills vattnet har svalnat. Torka av med en mjuk, torr trasa. 

Rengöra pärlor utan att förstöra dem

Pärlor är bland det vackraste som finns – men de är mycket känsliga. Oftast ska du bara torka av dem med en torr trasa efter varje användning.  Pärlor gulnar lätt efter användning och därför är det viktigt att torka bort fett och smuts. Använd en mjuk mikrofibertrasa.

Är det några fläckar ska du skölja en mjuk trasa i lite vatten och torka av. Du ska absolut inte rengöra pärlorna direkt i vatten, då de kan ta skada av det. Låt torka innan du lägger tillbaka dem i asken eller etuiet. Pärlor ska alltid förvaras liggande för bästa hållbarhet.

Rengör med ultraljudstvätt

I detaljhandeln finns flera ultraljudstvättar som är ett enkelt och miljövänligt sätt att rengöra sina smycken. Smycket läggs i en behållare tillsammans med vatten och sedan rengör maskinen föremålet med ultraljud. Det finns även olika typer av rengöringar att köpa till maskinen för extra effektiv tvätt. 

Så tar du hand om dina smycken 

  • Ta av smycken när du diskar för hand, det sliter onödigt på smyckena.
  • Smycken ska tas av vid bad, speciellt i pool eller i hav, eftersom klor och saltvatten är riktigt dåligt för smycken och skapar onödigt slitage.Ta av dig smyckena varje gång du duschar också. 
  • Använd inte smycken när du applicerar ansiktskräm eller hudkräm, eller sprayar håret med hårspray. 
  • Använd absolut inte tandkräm – det är en riktigt dålig idé som sliter på smyckena. 
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar