fbpx

Compact living – så inreder du den lilla lägenheten

by Redaktionen

Mycket grejer på liten yta? Det går att göra sin compact living-bostad smartare och mer genomtänkt. Det här är allt du ska tänka på när det gäller planering, möblering och inredning för att få en så yteffektiv bostad som möjligt. 

Fundera över helheten

När det är dags att köpa möbler kan det vara smart att rita upp en skiss över hemmet. Fungerar helheten som den är idag? Finns det några störningsmoment? Skaver det någonstans? Fundera över hur alla möbler passar ihop tillsammans, snarare än att se det som enskilda möbler. Ta bort det som inte fungerar och ersätt med en smartare lösning. Compact Living handlar just om det – smarta lösningar. 

Tänk minimalistiskt 

Rensa bort allt du inte behöver och försök få in så många prylar som möjligt i lådor och annan förvaring. Ju mindre du bor desto viktigare är det att inte ha framme så mycket saker, eftersom det lättare ser stökigt ut. 

Vilka möbler

Tänk även på att investera i smarta möbler som tar upp liten yta. Klaffbord som går att fälla ut eller bord som hängs upp på väggen, stapelbara sängar, loftsängar eller sängar med förvaring under. Har du råd att anlita någon eller möjlighet att bygga själv brukar platsbyggda möbler bli bäst på små ytor, eftersom de är mest yteffektiva. 

Välj även nättare möbler för att det inte ska se övermöblerat ut. En mindre soffa blir ofta bättre än en stor divansoffa. 

Håll färgskalan ljus

För att det inte ska kännas trångt brukar det vara bra att hålla sig till neutrala toner både på väggar och när det kommer till inredning. Använd gärna starka accentfärger som poppar för att skapa lite dynamik. 

Inred uppåt väggarna

Är golvytan liten finns det ofta möjlighet att inreda på väggarna. Vägghängd förvaring sparar både plats och går att göra kreativ. Häng upp en gammal gren som du använder för klädförvaring, häng upp cykeln på en ställning på väggen eller köp olika hyllor som är som kuber som du fäster på väggen lite oregelbundet. Det finns massor av spännande lösningar. 

Det gäller även inredningsdetaljer. Välj en vägglampa framför en golvlampa och häng upp tv-bänken på väggen snarare än att låta den ta upp golvyta.

Använd speglar

Bästa tricket för att skapa känslan av ett större rum är att använda sig av speglar. Häng upp flera stora speglar så lurar du ögat att tro att rummet är större än vad det är. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar