fbpx

Hur tar man bort stearin från bordsduken?

by Redaktionen

Att omge oss med tända ljus är underbart i höst- och vintermörkret, men flytande stearin skvätter lätt och hamnar alltför ofta på bordsduken, i soffan eller på kläderna. Då är det bra att veta hur du tar bort det, och det visar vi här, steg för steg.

1. Låt stearinet stelna

Vänta tills stearinfläckar har stelnat helt innan du försöker få bort dem. Är stearinet fortfarande varmt och mjukt när du pillar på det kommer det bara att sätta sig djupare i tygets fibrer.

2. Skrapa bort det mesta

När fläckarna stelnat är det dags att skrapa bort så mycket av det som möjligt. Välj verktyg efter tygets ömtålighet. En vanlig bordskniv funkar bra på till exempel grövre bomull och polyester. På siden och andra mer ömtåliga material, se till att använda verktyg som inte skadar tyget, till exempel en sked. Testa dig försiktigt fram för att se vad som passar bäst. 

Om du har att göra med ett väldigt ömtåligt föremål kan det bästa vara att lämna det till kemtvätt.

3. Stryk bort fläckarna

Nu är det dags att värma stearinet. Placera det fläckade tyget på en ark hushållspapper, och lägg sedan två lager hushållspapper på stearinfläckarna. Behandlar du en soffa lägger du naturligtvis papper bara på den. 

Stryk med låg eller mellanvärme, beroende på vad tyget tål, på hushållspappret. Stearinet smälter och absorberas av hushållspappret. Om pappret blir mättat av allt stearinet kan du byta ut det mot två nya lager. Fortsätt med strykningen tills stearinet är borta. Att använda tidningspapper går också bra.

4. Tvätta textilen

Tvätta tyget eller plagget direkt efter strykningen – antingen i tvättmaskin eller för hand, beroende på vad som står på tvättinstruktionerna.

Om du ska ta bort färgat stearin

Kommer dina stearinfläckar från till exempel röda julljus kan de ha lämnat kvar en ful färgfläck i tyget efter strykningen. Behandla fläcken med till exempel galltvål eller fläckborttagningsmedel innan du tvättar enligt punkt 4.

Konsumentföreningen Stockholm visar här hur enkelt det går till.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar