fbpx

Hur färgerna påverkar oss

by Redaktionen

Olika färger påverkar vår sinnesstämning och även vårt beteende. Det är sällan något vi tänker på utan detta sker oftast på ett omedvetet plan, men känner vi till färgernas påverkan kan vi bli bättre på att välja de färger som vi omger oss med. Det är kul att leka med färger!

Färgerna talar till oss

Genom alla tider har färger kommunicerat viktig information till oss människor och det har varit till stor hjälp för vår överlevnad. Färger har bland annat berättat om en växt eller en svamp är giftig – tänk på flugsvampen! Och färgen på himlen har sagt en hel del om vilket väder som är på gång.

Detta innebär att du ska välja färgsättningen därhemma med eftertanke. Tänk till kring hur färgerna i hemmet påverkar ditt humör, och därmed din kropp. Studier som har gjorts vid Lunds universitet har till exempel visat att ett färgrikt rum aktiverar hjärnan betydligt mer än ett rum som är enfärgat grått. Kombinationen av färger samt hur starka färgerna är spelar också in, samt materialens matta eller blanka yta.

Kulturell bakgrund påverkar hur du uppfattar färg. Varje kultur har sina egna föreställningar om och upplevelser av färger. Detta innebär att hur vi påverkas av en viss färg också har att göra med varifrån vi kommer och var vi har vuxit upp. 

Trender och mode har också en stark påverkan kring hur vi uppfattar färger. Vem av oss skulle välja knallgult och mörkbrunt, som var moderna under 70-talet, som väggfärger i vardagsrummet idag?

Vad de olika färgerna symboliserar

Vi parar ihop kärlek med rött, avund med grönt och nedstämdhet med blått. Här följet ett axplock av olika färger och vad de kan tänkas innebära för oss i vår kultur.

 • Röd är en av de mest energifulla färger som finns. Dels sänder den ut varningssignaler, dels symboliserar den kärlek och gemenskap. Eftersom rött gör dig mer aktiv och får ditt hjärta att slå snabbare och ögonen att blinka oftare, är det kanske ingen färg du vill ha i ditt sovrum. Rött associeras med kärlek, passion och värme, men också med fara, strid och blod. Det har visat sig att röd färg kan förbättra chanserna i tävlingssammanhang. Tydligen äger rött egenskaper som får motståndaren att känna rädsla samtidigt som de som själva bär röda dräkter känner en större säkerhet.
 • Gul antas vara en så intensiv färg att den kan göra dig sjuk, rent av illamående. Gult associeras samtidigt med glädje och optimism då vi påminns om solens färg. Gul färg kan ha en uppiggande effekt. Den antyder det spontana, men också det instabila.
 • Orange påstås påverka allt från kommunikation och aptit till optimism och entusiasm. Orange associeras med känslosamhet och då främst positiva känslor. Av många anses denna färg dock inte ha någon universell betydelse utan associerar olika saker hos olika kulturer och individer.
 • Grön sägs skärpa sinnena, göra oss mer fokuserade på särskilda arbetsuppgifter och öka livsglädjen. Annars symboliserar det bland annat harmoni, natur och växande, och man anser att denna färg har en lugnande inverkan på oss. 
 • Blå är rogivande och får dig därför att varva ner. Det gör att du andas lugnare och blinkar mindre med ögonen. Det påstås att färgen blå gör dig mer kreativ – ge det ett försök! Blått associeras med pålitlighet och intelligens samt himmel och tro. I ett rum får blå färg, särskilt ljusblå, oss att uppfatta det som svalare.
 • Lila sägs vara färgen för dig som gillar andlighet och en bra nattsömn. Just för att lila är så behaglig lämpar färgen sig väl för ytor där du vill tänka, meditera och återhämta dig. Lila associeras med kreativitet, mystik och lyx. 
Färger i inredningen kan också skapas med ljus, som denna mystiska lila.
 • Brun. Att dekorera med brunt därhemma kan både vara bra och dåligt. Dels kan färgen brun skapa en känsla av värme och trygghet, dels kan den dra ner ditt humör. Brunt associeras med det jordnära och organiska. Genom jord och läder som är brunfärgat har det traditionellt funnits en koppling till det maskulina.
 • Svart är en komplicerad färg för att den har dubbla betydelser. På samma gång som den symboliserar död, sorg, hat, mörker och ondska, är denna färg också ett tecken på trendighet och klassisk elegans. Svart associeras med det okända och farliga. Det svarta kan också hänvisa till egenskaper som rör formalitet, sofistikering och makt.
 • Grå. Färgen grå kan göra dig som är kreativ ännu mera kreativ. Grått kan likaså göra dig rastlös, detta med tanke på att färgen är förknippad med tristess. Grått associeras med något intetsägande och neutralt med antydan av det formella och med frånvaro av det glamorösa. Det tidlösa och konservativa är egenskaper som ibland kopplas till denna färg.
 • Vit, som står för tomhet och vila, brukar oftast blandas med andra färger. Om den inte gör det kan för mycket vitt uppfattas som kliniskt. Vitt associeras med oskuld och renhet samt godhet och neutralitet.
Ett kök med hårda, vita ytor verkar kallt men också rent. 
 • Rosa är färgen för dig som vill ha stillhet, trygghet och öka chanserna till att känna dig optimistisk.

Som du ser finns det mycket känslor och associationer kopplade till färger. Just i hemmets inredning är färgvalen kanske det allra viktigaste och en möjlighet för dig att påverka atmosfären i rummet.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar