fbpx

Håll gångjärnen fräscha

by Redaktionen

Alltför ofta blir vi vana vid att lyssna på en gnisslande dörr eller ett fönster, och vi låter det vara trots att det egentligen är ganska irriterande att lyssna på och dörren går trögt att öppna. Att kolla gångjärnen och smörja dem är ett enkelt sätt att åtgärda problemet.

Lokalisera gnisslandet

Du behöver veta vilket av gångjärnen på den misstänkta dörren som orsakar oljudet. Att ta reda på det är enkelt. Rör sakta dörrar och lyssna. På så sätt kommer du att veta vilket av gångjärnen som har ett problem eller om det gäller dem alla.

Ta bort smuts från gångjärnen

Torka med en ren tygbit av de synliga delarna av gångjärnen för att ta bort damm och annan smuts. Sörja bildas när damm ackumuleras i det fett som tidigare applicerats på gångjärnen. Att ta bort detta kommer att göra det lättare för dig att smörja gångjärnen och därmed fixa den gnisslande dörren.

Smörj in gångjärnet

När du är säker på att gångjärnen är rena smörjer du dem. På marknaden finns lättapplicerade smörjoljor i sprayform, som är bra att alltid ha hemma.

Testa dörren

Det sista steget är att testa om din lösning har fungerat. Vad tyst och lätt dörren glider fram och tillbaka när gångjärnen är ordentligt insmorda! Och inget hindrar dig från att emellanåt gå genom dina dörrar och fönster och smörja in gångjärnen i förebyggande syfte.

HSB visar här hur du smörjer gångjärnen.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar