Fräschare fogar – så här gör du

by Redaktionen

Smutsiga fogar kan förstöra helhetsintrycket i badrummet. Det ser ohygieniskt och ostädat ut, även om man har skrubbat och tvättat. Hur gör man då för att få fräscha fogar? Läs om alla knepen för riktigt vita fogar i vår guide.

I fogarna fastnar allt: hudavlagringar, hår, tvålrester, fett och smuts. Även järnavlagringar och kalk har en tendens att envist fastna i fogarna. Det syns snabbt och förstör helhetsintrycket av badrummet. Det finns många olika sätt att rengöra dem. 

Rengör med ättika

I bygghandeln finns många starka medel som tar bort svartmögel och grovt smuts, men innan du testar dessa kan det vara bra att tvätta en omgång själv. Smuts och svartmögel är riktigt svårt att få bort, men det kan gå med ättika. Fyll en sprejflaska med lika delar ättikssprit (24%) och vatten, som du sprejar på fogarna. Vänta i några minuter innan du börjar borsta med en liten borste, exempelvis en tandborste. Skölj ordentligt! 

Nu testar du att blanda bikarbonat och vatten till en tjock pasta. Fördela pastan över fogarna ordentligt. Låt verka i en kvart. Sedan kan du testa att spreja på ättiksblandningen igen. Det kommer att börja bubbla och fräsa. Det är nu borstar ordentligt med borsten. Du måste skölja ordentligt när du är klar, annars kan det börja fräta och förstöra kaklet. 

Många experter avråder att tvätta med såpa, då ännu mer smuts kan fastna på grund av det. 

Fräscht med fogpenna

Ett riktigt billigt trick för att få fogarna som nya är en så kallad fogpenna. Du målar i med färg 

Se till att fogarna är rena och torra, sedan målar du i fogen med en speciell typ av pennan. Pennan hittar du i en vanlig bygghandel. 

Hur förhindrar man det? 

För att undvika smutsen bör du tvätta kaklet och fogarna minst en gång i veckan. Enklast är att spreja ättiksblandningen. Det finns även olika impregneringsmedel för fogarna som kan vara värda att investera i. Ett annat tips är att hålla fönster och dörrar öppna för att vädra ur all fukt, det blir nämligen värre av att låta bakterier växa till sig i varma, fuktiga utrymmen.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar