fbpx

7 detaljer att alltid handla second hand

by Redaktionen

Det är loppistider! Efter påsken drar många loppisar igång och det är lätt att fynda prylar med hög kvalitet till ett bra pris. Här är 7 detaljer som är bättre att köpa begagnade än nyproducerade. 

1. Krukor

Det finns ingen anledning att köpa en ny kruka någonsin igen. På second hand-butikerna finns mängder av krukor, oftast kostar de inte mer än tjugo kronor styck. Lyxigare varianter som Waldemarsudde är fortfarande dyra, men det går att göra fynd på loppisar.

2. Köksgeråd

Stekpannor i gediget gjutjärn, köksredskap och skärbrädor av trä – på loppisar finns det massor av prylar till köket som både är billiga och av mycket god kvalitet. Ofta går det att få mängdrabatt. Gjutjärnsgrytor brukar också vara lätta att fynda – perfekt till mustiga grytor eller att baka bröd i. 

3. Porslin

Vissa ovanliga porslinsserier har blivit extremt dyra de senaste åren, men det går fortfarande att göra fynd. Auktionssajter som Tradera och hjälporganisationernas butiker brukar ha mycket fint porslin till bra pris. Testa även att göra bevakningar om du är ute efter något speciellt. Men är du inte ute efter en viss serie är det alltid snyggt att ha udda porslin hemma. 

4. Linnehanddukar 

Vackrare hantverk än hemvävda linnehanddukar finns inte. Riktigt snygga gammaldags handdukar till köket finns ofta på loppisar, för max femtio kronor styck. Det är ett riktigt fynd som håller hur länge som helst. 

5. Lampor

På loppisar och i second hand-butiker finns en uppsjö av belysning. Ofta är lamporna mer personliga än nyproducerade till en riktigt bra prislapp. Det går även att köpa riktiga designlampor till bra pris online, håll utkik på auktionssajter efter just din favorit. Har lampan gammal el? Det är enkelt att byta själv och behöver inte vara dyrt att lämna in för reparation heller. 

6. Ljusstakar

Dekorera med ljusstakar i mässing, tenn eller nysilver. Det finns massor av ljusstakar där ute. En mellanstor mässingsstake ska inte kosta mer än 100 kronor, om den inte är signerad. Ofta finns det billigare, runt 50–75 kronor, i butikerna. Tenn har tidigare varit ganska billigt, men börjar bli dyrare då det börjar bli mer populärt igen. 

7. Böcker 

Böcker är bland det mest prisvärda att köpa second hand. På flera av hjälporganisationernas butiker kostar inbundna böcker inte mer än en femtiolapp.

Det här ska du undvika att köpa second hand

  • Plastleksaker. De kan innehålla giftiga ämnen som är allergiframkallande, cancerframkallande eller hormonstörande.
  • Viss textil kan också innehålla skadliga ämnen som flamskyddsmedel, ofta i möbler. 
  • Soffor är ofta ett bra köp, men undersök innan då det kan innehålla skadedjur. Dessutom kan vissa innehålla skadliga ämnen. 
  • Gamla vitvaror kan dra dubbelt så mycket el, så om du köper vitvaror se till att de inte har för många år på nacken. 
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar