fbpx

Så rengör du fogar effektivt

by Redaktionen

Fogar blir gamla och missfärgade, aldrig roligt men vi har riktigt bra knep för att få de skinande rena igen.

Rengöra fogar är inte speciellt svårt, dock kan det ta lite tid så ha tålamod.

Kolla vilken typ av fog du ska rengöra

Viktigt! Det finns olika typer av fogar i rum, i badrum så är det vanligaste att man antingen har kakelfog som är lite hårdare material eller silikonfog som är mjukare. Dra med fingret på fogen så känner du snabbt vilken typ det är. Man rengör dessa olika typer på olika sätt så viktigt att du har koll!

  • Silikonfogar brukar man använda i utrymmen som är extra utsatta för vatten. Fogen blir gammal med tiden och behöver underhållas för att vara mjuk och efterföljsam. Svartmögel på silikonfogar i en dushkabin är vanligt. Bra ventilation och underhåll är viktigt.
  • Kakelfogar hittar man på golv eller väggar. Smuts, fett och kalkavlagringar fastnar lätt på kakelfog. Noggrann med underhåll på dessa ytor. Folk har ofta problem med svartmögel i dushen på kakelfog.

Missfärgningar på fogarna

De flesta material t.o.m diamant blir missfärgade med tiden. Sånt är livet, däremot tar du hand om fogarna med jämna mellanrum så så håller de sig fina i många år. Orsakerna till att fogen blir missfärgad brukar vara:

  • Svartmögel – Brukar vara små svarta prickar på ställen där man förväntar sig fukt. Gärna i mörka utrymmen så bra att kolla under badkaret.
  • Organismer som t.ex Alger – Brukar ha en liten lila-aktig färg, kolla vid
  • Järn kommer från vattnet och missfärgar med en röd nyans.
  • Vita fläckar på fogen kommer från kalk som finns i vattnet.

Så rengör du fogarna

En sak man måste tänka på är att vanliga rengöringsmedel kan ha en hög syrabas vilket förstör fog. Börja med såpa och varmt vatten och en medelmjuk borste. Använd en sprayflaska och blanda såpa och vatten för att sedan spray på ytorna. Använd borsten milt för att rengöra. Ett tips är att testa på en liten yta som är extra utsatt. För att se hur såpa och varmt vatten verkar.

Är du nöjd med första omgången så blandar du 1 del ättika och 3 delar vatten. Häll in i sprayflaskan, låt verka kort och rengör med en trasa. Ta sedan en lätt fuktad trasa och torka av.

Har du inbitet svartmögel på fogarna som behöver rengöras så behöver du oftast döda svampen. Det finns olika sorters rengöringsmedel i butiken. Välj ett som är miljövänligt! Väljer du ett klorhaltigt så se till att ventilera bra inomhus eftersom det retar lungorna.

Så är du proaktiv mot fogarna

Det mesta går att underhålla, även fogar utan problem.

  • En av de största orsakerna är fukt eller väta. Kolla att ventilationen fungerar bra i badrummet. Ett lätt sätt att esta är att ta ett a4 papper och sedan hålla mot ventilationshålet, pappret ska då fastna. Trillar det ner så är ventilationen för dålig.
  • Torka upp efter dig – När man har dushat eller badat så är det skönt att bara kliva ur, blaska ner till handfatet och börja fixa sig. Funkar men du kommer få väta överallt på golvet. Badrumsmattor som du kan studsa fram till handfatet funkar som perfekt skydd. Ta sedan lite papper och torka upp det som finns kvar. Det gör susen för att hålla fogar rena.
  • Badkarskanten – Här brukar fogarna bli kalasäckliga. Du kan köpa s.k fogskydd mot extra utsatta ytor och det funkar. Annars kolla lite hur du badar, varmt vatten bildar fukt 😉 Vattenmunstycke som stänker åt alla håll på väggen. Torka upp efter dig där du ser att ytorna är extra utsatta så blir det fina fogar.

Återställ färgen på fogen

Det finns fogfärg som är riktigt bra och ger en skyddande yta i olika butiker. Viktigt att rengöra fogarna bra innan. Sedan applicerar man på ett tunt lager med en pensel i rätt dimension. Ger även ett bra skydd mot mögel.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar