fbpx

Jag älskar mina tapeter. De har ett vackert mönster och passar min personlighet. Men de behöver underhållas som med allt annat i hemmet för förbli fina. Såhär gör du.

Många tror att tapeter är svåra att sköta, men hur många gånger kan en målad vägg tåla de angrepp som bara ett litet barn utsätter väggarna för när det är matdags? Idag är de flesta tapeter täckta med ett lager vinyl och är tvättbara och enkla att torka av.

Det är vanligtvis ett stort jobb att rengöra tapeter. Riskera inte att förstöra din vackra vägg. Här är några hjälpsamma tips för att hjälpa dig rengöra dina tapeter från smuts och fläckar och få dem att se ut som nya igen, utan att skada dem i farten.

Olika sorters tapeter:

Tapeter kommer i material som textil, akryl och vinyl samt i färger och mönster som kallas Duplex.

”Duplex” (som betyder ”två”) refererar faktiskt till material som används av tillverkare, så som vinylbeläggning eller textilier över pappersunderlag. Vinylen eller tyget binds till pappret genom att använda en metod som till exempel värmebehandling.

Korrekt sätt att rengöra tapeter beror helt på vilket material tapeterna är tillverkade av. Kontrollera alltid detta med tillverkaren först, för korrekta instruktioner gällande skötsel av just dina tapeter.

Tapeter med vinylbeläggning:

Tapeter med vinylbeläggning (vinyl som fästs till papper) har en täckande yta överst av vinyl eller akryl.

Tapeter med vinylbeläggning är något mer resistenta när det kommer till fläckar av fetter och vatten och rengörs enklare.

Vinyl kan skrubbas försiktigt men använd aldrig ett slipande rengöringsmedel, pimpsten eller annan tvättsvamp med hård yta. Denna sorts tapet passar i nästan alla utrymmen men är vanligast att se i barnrum, kök, badrum eller tvättstuga.

Tapeter med textilbeläggning:

Tapet med textilbeläggning är mycket populärt bland inredningsdesigners. Dessa tapeter kan även ha en yta av vinyl eller akryl, dessa är ofta dyra och mindre benägna att få fläckar av fukt och smuts.

Tapeter med textilbeläggning är ganska hållbara men bör inte användas i badrum, kök eller utrymmen där barn ska vistas och kanske kommer fläcka väggarna med kritor eller pennor.

Tapeter i vinyl:

Tapeter i vinyl är ett utmärkt alternativ i barnens rum, i utrymmen där husdjur vistas, i tvättstuga eller andra arbetsrum där väggarna behöver tåla vatten, fetter och andra fläckar.

Tapeter i vinyl kan tvättas av, men undvik skrubbande rengöringsmedel då dessa kan skapa hål eller sprickor.

Vanliga papperstapeter:

Tapeter av papper kan vara de vackraste med subtila präglingar eller viktorianska mönster och rika färger. Papperstapeter är även de tapeter som är minst tåliga och motståndskraftiga.

Vissa papperstapeter kommer med en tunn skyddande yta, men du bör kontrollera detta med leverantören för att vara på den säkra sidan.

Som vi alla känner till kan papperstapeter skadas av fukt. Papperstapeter kan få fuktskador och förstöras av konstnärliga barn.

Vattentäta tapeter / tapeter som kan tvättas av:

Vattentäta tapeter som vinyl eller akryl tål att fläckas och tvättas av med varmt vatten, mild tvål och torkas av med en trasa av bomull eller en mjuk svamp.

Använd aldrig medel som är slipande eller skrubbande på tapeter.

Att damma och rengöra fläckar:

 • Att damma av tapeter är enkelt. Börja högst upp och använd dig av en dammvippa med utdragbart handtag eller en dammtrasa, och torka av väggarna uppifrån och ner.
 • Rengör sedan fläckar genom att torka bort fingeravtryck och kladd runt lampknappar med en fuktig trasa.
 • Fläckar av stänk kan undvikas när du tvättar bordsskivor eller andra möbler genom att täcka tapeten med vikbara persienner eller en bit hård plast.
 • Undvik tejp med kladdig baksida som kan skada dina tapeter.

Att tvätta tvättbara tapeter:

Tvättbara tapeter är täckta eller tryckta med vattenfast färg. Tapetens yta kan enkelt torkas av och används vanligtvis i kök och badrum.

Vad du bör undvika när du städar:

 • Undvik slipande material
 • Undvik slipande rengöringsmedel
 • Undvik produkter som innehåller blekmedel

Allmänna tips för rengöring:

 • Instruktionerna för tvätt, vilket även inkluderar hållbarhet och motstånd mot fläckar, inkluderas på varje rulle tapet och bör alltid läsas och följas.
 • Kontrollera din tapets hållbarhet genom att tvätta ett litet område på en diskret plats först.
 • Torka alltid med fibrerna eller sömmarna, vilka vanligtvis löper vertikalt och inte horisontellt.
 • Damma först av för att ta bort löst smuts.
 • Börja alltid nedifrån och tvätta väggarna från botten upp för att undvika droppar och stänk på tapeterna nedan.
 • Gör klart en sektion i taget, genom att rengöra och torka varje del innan du går vidare till nästa sektion.
 • Många affärer med material för hemmet har produkter för rengöring av tapeter.

Rengöringen av tapet steg för steg:

 • Tvättbara tapeter kan tvättas då och då med en blandning av varmt vatten och rengöringsmedel, en hink med rent vatten för att skölja, och en mjuk svamp av cellulosa och rena handdukar för att försiktigt torka väggarna.
 • Blanda tre liter varmt vatten med en halv deciliter milt rengöringsmedel i en hink.
 • Tvätta av väggarna med lätt hand och en mjuk svamp doppad i det varma vattnet.
 • Skölj ordentligt med en ren svamp som doppats i rent varmvatten.
 • Torka med en mjuk och luddfri trasa.

Att få bort fläckar från tapeter:

Fläckar och smuts som inte går bort vid vanlig rengöring kan tas bort med en torr svamp eller ett suddgummi. Svampen tar bort fläckar, damm och annan smuts genom att suga upp den. Testa först metoden på ett diskret ställe.

Använd inte TSP för att rengöra fläckar på tapeter!

Tro det eller ej men vissa sidor rekommenderar användning av TSP (trisodiumfosfat) för att bli av med fläckar på tapeter.

TSP används för att ta bort tapeten och tapetklistret från väggen.

TSP är mycket alkaliskt och passar inte för att ta bort fläckar, om du inte vill ta bort hela tapeten tillsammans med fläcken!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar