fbpx

Putsa fönster är enkelt – bara du vet hur man gör

by Redaktionen

Visst njuter du när den härliga vårsolens strålar når dig genom hemmets fönster – men du inser också snabbt att det är dags att putsa fönstren.

När ska man putsa fönstren?

Skinande rena fönster ger en fräsch känsla i hela hemmet och vyerna utanför får plötsligt skarpare konturer och vackrare färger. Man brukar säga att fönstrena ska putsas minst två gånger om året, på våren och på hösten, men detta beror naturligtvis på var man bor. Vid en hårt trafikerad gata blir fönstren smutsiga fortare och behöver nog putsas oftare. Man behöver inte varje gång putsa alla fyra sidor, det vill säga öppna karmen och tvätta mellan de två fönstren också, men många tycker att det blir fint att göra det på våren och till jul då man kanske har ljus vid fönstret.

Det här är allt du behöver

Fönsterputsning är sällan någons favoritsyssla, men – precis som det är med allt annat – blir det så mycket lättare och snabbare om du har de rätta redskapen och vet hur man gör.

Att putsa fönster med dessa enkla redskap ger en alldeles utmärkt resultat. Allt detta borde du hitta i en vanlig livsmedelsaffär och en del har du kanske redan hemma.

  • Hink
  • Diskmedel
  • Svamp eller trasa
  • Fönsterskrapa av gummi
  • Torra trasor som inte luddar
  • Borste eller grövre trasa
  • En stadig pall att stå på för att nå upp

Gör så här

Töm fönsterbrädan och ta bort gardinerna. Ta fram redskapen.

1. Börja med att ta bort spindelnät och annat skräp som eventuellt samlats runt fönsterbågen, använd borste eller trasa. En vanlig diskborste duger till detta. Tvätta av fönsterbågen.

2. Häll i några droppar diskmedel i vattnet. Doppa svampen eller trasan i vatten och gnugga över den innersta fönsterrutan. Använd rikligt med vatten och gnugga lite extra på ställen med fläckar, t ex flugbajs kan sitta hårt.

3. Dra med fönsterskrapan från toppen till botten på höger sida av fönstret. Torka av skrapan på en torr trasa. Fortsätt till vänster tills hela rutan är skrapad. Försök använda ett lagom hårt, stadigt tryck. Stanna inte på vägen under skrapandet utan gör allt i långa drag. Om du vill kan du öva på att dra skrapan i “liggande åttor”, det kan vara det effektivaste på stora fönsterrutor.

4. Torka av kanterna av fönsterrutan, för skrapan kommer inte tätt intill listerna. Torka bort eventuella ränder.  Byt till ren och torr trasa med jämna mellanrum. Jag brukar använda trasor gjorda av gamla urtvättade lakan, men enligt experterna är linnedukar allra bäst för de luddar minst.

6. Upprepa proceduren med alla sidor av fönstret. Klart! Svårare än så var det inte!

Bara diskmedel?

Även professionella fönsterputsare använder diskmedel. Det behövs bara några droppar, men är fönstren väldigt smutsiga kan du testa att försiktigt öka dosen. Fönsterputsmedel är inte att rekommendera, det kan lämna en hinna på glaset eller göra det flammigt. Är det mycket fet smuts på fönstrena, till exempel av avgaser från gatan, stekos i köket eller nikotin, kan man lägga till en tesked av ammoniak eller ättika i vattnet, det avlägsnar fett effektivt.

Kan man putsa fönster när solen lyser?

Det kan man absolut men man måste vara lite snabbare eftersom rutan torkar fortare. Däremot ska man undvika att putsa i direkt solljus för då hinner man inte skrapa klart innan fönstret torkat och resultatet blir fläckigt. En lagom varm molnig dag är bäst!

Kan man putsa fönster när det är minusgrader?

Det går utmärkt  om man häller i lite T-röd i vattnet så att det inte fryser till is. Är det bara några grader kallt tar man omkring en halv deciliter T-röd till en halv hink vatten, om det är kallare än så häller man i lite till.

Vad är de vanligaste orsakerna om det inte blir rent?

En bra gummiskrapa som är gjort just för fönsterputs är viktig, en duschskarapa eller dylikt fungerar inte på fönster. Man skall inte snåla med vatten, det ska rinna! Torktrasan ska vara av material som inte lämnar ludd, därför duger inte till exempel hushållspapper. Förr i tiden var det ett husmorstips att använda tidningspapper för torkning, men då innehöll det mycket bly, vilket det inte gör längre och är därmed inte effektivt.

Var försiktig vid det öppna fönstret!

Tänk på säkerheten och hur du står i öppningen, speciellt om fönstret sitter högt ovanför marken. Ta inga risker, försök inte nå dit du inte når! För mer krävande fönsterputsning är professionella putsare att rekommendera.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar