fbpx

Ta hand om dina krukväxter på våren

by Redaktionen

Nytt jord, en ny större kruka att växa i, en “frisering” vid behov – ge dina krukväxter en nystart inför växtperioden!

När är det dags?

Krukväxter, som i vår nordiska kalla klimat hålls mest inomhus, har en viloperiod under den mörka vintern. Från sen februari – början av mars blir det ljusare igen, och krukväxterna börjar växa. Det är den bästa tiden att ge dem hjälp på traven genom ny, näringsrik jord och ofta också en ny, större kruka. Har växten vuxit ur sin kruka kan man dock plantera om den på en annan årstid också, bättre att försöka rädda den då än att vänta till våren.

Varför ska växterna planteras om?

Växterna behöver ny jord när jorden är urlakad, förbrukad, då växten sugit åt sig näringen som då måste ersättas. Ofta ser man att jorden har ändrat struktur, blivit torr och hård. Ny jord får växten att trivas och frodas igen.

En annan orsak är att växtens rötter växer och fyller småningom krukan helt. Då behövs en större kruka för nya rötter att få plats att växa i och för att bättre kunna ta tillvara näringen som finns i jorden. Ibland kanske växten trivs i en liten kruka men vi vill ändå byta till större av rent estetiska skäl.

Plastkruka eller lerkruka?

Lerkrukan är porös, i den torkar jorden fortare, men rötterna “andas” i den också och det tycker vissa växter om. Plastkrukan håller jorden fuktig under längre tid och håller jämnare temperatur, så den passar till växter som ska hållas jämnt fuktiga, men alla växter trivs inte med det. Välj själv, prova dig fram eller fråga de växtkunniga om  vad just dina växter kan tänkas trivas i.

Hur ofta skall man byta jord?

En gång i året brukar vara lagom för de flesta växterna. För snabbt växande växter får man kanske göra det oftare, för långsamväxande arter och för växter i stora krukor räcker det att byta jord varannan eller vart tredje år. Eftersom stora krukor kan vara besvärliga att hantera kan man nöja sig med att gräva bort lite jord från ytan och fylla på med ett nytt lager ovanpå.

Vad behöver jag?

  • Krukor. Skura gamla krukor och skölj dem väl, lägg nya krukor i blöt
  • Blomsterjord, gärna ekologisk
  • Lecakulor för stora krukor
  • Sax eller sekatör
  • Ev. blompinnar
  • Vatten och vattenkanna
  • Gummihandskar om du inte vill ha jord under naglarna (vilket inte alls är farligt)

Då sätter vi igång! Så här gör du

  • Vattna växterna rikligt kvällen innan, då är det lättare att få loss dem ur krukan.
  • Förbered en plats för jobbet, t. ex. med några tidningar under. Jorden skvätter lätt!
  • Håll krukan i ena handen och växten i den andra, vänd växten upp och ner och dra bort krukan. Om jorden sitter fast hårt i krukan kan du knacka den försiktigt mot bordskanten eller dra en matkniv runt kanten innanför krukan, då brukar det lossna.
  • Skaka av en del gammal jord och klipp bort fula och överflödiga rötter. Nu kan du passa på att även ta bort utstickande grenar och långa skott så växten får fin form.
  • Ta en kruka som är 2-3 cm större i diametern än den gamla. Om det är en lerkruka täck bottenhålet med en krukskärva. Lägg lite lecakulor i botten på stora krukor för att dränera bort överskottsvatten och för att förhindra jorden från att bli för hård och tät.
  • Häll lite jord i botten. Placera växten mitt i krukan, se till att den står rakt och fyll på med jord runt om och ovanpå. Tryck ner jorden lagom mycket så att växten står stadigt, men inte för hårt.
  • Vattna. Låt sedan jorden torka till innan du vattnar igen.

Att tänka på

Jag brukar passa på att duscha växterna när de fått nytt jord, antingen med sprayflaskan eller i duschen i badrummet. Då har de fått all omsorg de behöver för ett nytt och lyckligt liv! Dina växter kommer att tacka dig med frodigt bladverk, intensiv grönska och stadigt växande.

Innan du ställer växterna på sina platser undersök om någon växt är angripen av skadedjur eller sjukdomar. Ser du märken av sådant ta växten isär och behandla den vid behov. Se till att ytterkrukor är rentvättade. Tvätta också av fönsterbrädor och fönsterkarmar ordentligt.

Var försiktig med vårsolen, tänk till om växterna får lagom mycket av den. När nya skott börjar växa till sig kan du nypa av själva toppen för att få tätare växter.

Några veckor efter omplanteringen har växten förbrukat det mesta av näringen ur den nya jorden. Börja hälla i svag dos av krukväxtnäring i vattnet och gör så varje gång du vattnar under växtperioden.

Mycket nöje med dina gröna vänner!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar