Hur du blir av med dålig lukt i kylskåpet

by Redaktionen

Det finns många saker i ett kylskåp som kan sprida dålig lukt. Det kommer alltid finnas lukt så länge det finns mat i kylskåpet. Om du öppnar ditt kylskåp och något luktar illa är det ett tecken på att det är dags att undersöka saken närmare.

Var kommer lukten ifrån?

 • Obehaglig lukt kommer sig vanligtvis av något som ruttnar.
 • I mat som blivit gammal kan det växa bakterier som kan göra dig allvarligt sjuk.
 • Obehaglig lukt kan till och med ändra hur den fräscha maten smakar.
 • Så hur kan du bli av med de lukter som gror i ditt kylskåp? Här är några tips att testa.

Snabba tips

 • Se till att du har en fräsch öppen förpackning bikarbonat i ditt kylskåp. Alla lukter i kylskåpet är inte av det värsta slaget, men du vill heller inte att tacoresterna ska få mjölken att smaka skumt. Bikarbonat suger upp de flesta lukter och hindrar dem från att sätta smak på annan mat i kylskåpet. Byt ut förpackningen var tredje månad eller oftare.
 • Rengör! Det du även behöver göra är att genomföra en grundlig rengöring av ditt kylskåp. Detta betyder att du kommer behöva investera en del tid för att ta ut allt ur kylskåpet, skrubba det rent för att få bort all smuts och sedan sanera det. Detta kommer göra att du blir av med spill och rester som kan gömma sig i kylskåpets botten.
 • Rengör insidan av kylskåpet med en blandning av bikarbonat och vatten, eller hälften vinäger och hälften vatten. Vinäger suger upp dålig lukt på ett naturligt sätt och desinficerar. Lukten av vinäger dunstar snabbt, så du behöver inte oroa dig för att byta ut en obehaglig lukt mot en annan. Vilken som av dessa blandningar kommer hjälpa mot lukt och hålla rent.
 • Vet du vad som gömmer sig i botten av alla kylskåpets lådor? Bland det viktigaste att tänka på är att det som antagligen orsakar lukten är mat som blivit gammal eller ruttnar och som glömts någonstans i kylskåpet bakom något annat. Kött är ofta skyldigt till lukten då det blir gammalt riktigt snabbt.
 • Du bör komma ihåg att kontrollera när produkten går ut när det kommer till paketerad mat. Kasta dem om de gått ut, inte bara för att de kommer smaka illa men även då de kan göra dig sjuk. Gammal mat är en vanlig orsak till dålig lukt.
 • Kom även ihåg att titta under kylskåpet. Om du har barn händer det ofta att det samlas saker under kylskåpet. Det kan vara spill som endast blivit delvis rengjort. Problemet är att dessa spillda rester kan börja lukta och fläkten som ofta finns under kylskåpet kan göra att lukten sprids inne i kylskåpet.

 

Envisa lukter i kylskåpet

Kan du inte bli av med lukten? Det kan hända ibland.

Detta betyder att du kommer behöva lite tid för att finna rätt lösning på just den lukt som du vill bekämpa. Här har vi samlat några tips som kan hjälpa dig bli av med lukt även under de värsta omständigheterna.

 • Ta ett grunt kärl och häll bikarbonat i det. Ställ dessa kärl i ditt kylskåp. Detta kommer att suga upp den dåliga lukten. Du kan testa att lämna kylskåpet öppet och avstängt under några timmar för att vädra ur det och låta bikarbonaten göra jobbet.
 • Använd aktivt kol. Du kan köpa denna sorts kol i din affär för hemmet eller i din lokala djuraffär. Häll ett lager aktivt kol i ett grunt kärl och ställ kärlet i kylskåpet. Ställ in kylskåpet på en låg inställning och låt det stå i några dagar på detta sätt. Förvara dock inte mat i det under tiden.
 • Kattsand kan även det hjälpa mot dålig lukt. Gör på samma sätt och placera kattsanden i ett grunt kärl och ställ det i kylskåpet. Detta kommer suga upp den dåliga lukten ur luften. Låt det stå i flera dagar när kylskåpet är tomt och på låg temperatur.
 • Extrakt av vanilj kan också hjälpa. Använd inte äkta vanilj utan fuskvarianter.
 • Kaffesump är känt för sin förmåga att suga upp lukt och smak av det runtomkring.
 • Om inget av dessa tips fungerar är det dags att använda en rengöringsprodukt för behandling av lukter från affären. I de flesta fall kommer du dock ha behandlat lukten vid det här laget.
 • Att bli av med lukt i vissa kylskåp kan visa sig en utmaning, särskilt om kylskåpet är gammalt. Se till att ditt kylskåp fungerar som det ska genom att få det kontrollerat av ett proffs regelbundet. Detta kommer förbättra kylskåpets förmåga att filtrera på korrekt sätt.

Detta kommer antagligen hjälpa dig bli av med de lukter som kan gro i ditt kylskåp.

Lukten i kylskåpet finns fortfarande kvar

Men ibland finns det något där nere som orsakar än mer problem för dig. Nedan finns några fler tips för att rengöra kylskåpet som drabbats av en lukt som inte vill ge sig.

Hur du förhindrar lukterna i kylskåpet från att komma tillbaka

Det första du behöver göra är att hålla fast vid rutinen att rengöra kylskåpet varje vecka och dagligen.

 • Rengör spilld mat så snart den spillts. Detta betyder att du måste ta ur lådorna och även rengöra under dem. Detta är vanligtvis stället där lukter kommer från då smuts är svårare att komma åt.
 • Förvara alltid mat och rester i förpackningar med lock. Öppen mat orsakar ofta spill eller hamnar långt bak i kylskåpet tills de spills ut.
 • Håll koll på resterna. Låt inte dessa förvaras i ditt kylskåp för länge. Du bör vara noga med att slänga gammal mat så snart den blivit gammal. Mat som sparas för länge kommer mögla och detta kan även skada annat mat i kylskåpet.
 • Kontrollera temperaturen. Du behöver ha inställningarna på rätt temperatur så att maten inte blir gammal och så att bakterier inte kan växa till sig lika snabbt.
 • För att undvika att lukt av mat sprids från en vara till en annan kan du förvara en öppen förpackning bikarbonat i kylskåpet.
 • Använd en handduk för att torka av hyllor, handtag och dörr varje dag eller varje vecka och vid behov. Detta bör göras så snart det behövs men även minst en gång i veckan för att undvika att smuts samlas.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar