fbpx

Hur du håller tonåringens rum städat

by Redaktionen

Om det är en sak du kan vara säker på när det kommer till tonåringar är det att deras rum vanligtvis är en röra!

Mammor och pappor kan tro att det handlar om lathet, eller så kanske det är ett sätt att påpeka en växande självständighet… Alla har vi varit barn med stökiga rum. Jag har själv haft barn med ostädade rum, men VARFÖR är detta ett universellt problem?

Jag föredrar att se på saken ur en praktisk synvinkel, så låt oss hålla saken så enkel som möjligt.

Jag tror att tonåringar kan behöva några tips och tricks för att hålla röran under kontroll. På så sätt kommer inte jobbet verka så oöverstigligt. Jag har några enkla regler för att städa och hålla rummen rena, och om de håller fast vid dessa regler kommer det aldrig hinna bli så rörigt. Det är ett ämne jag är specialiserad på!

 

Om du har en stökig tonåring i ditt hem kommer du vilja lära den att hålla sitt rum rent.

Själv är jag en mamma med tre barn. Jag har två vuxna döttrar och en son som fyller 13 om några månader, vilket betyder att jag själv upplevt hur tonåringar sprider saker omkring sig i hemmet.

Dessa är de tips jag själv lärt mina tonåringar för att få dem att klara den enormt svåra uppgiften att plocka upp efter sig själva!

Så låt oss titta närmare på de regler vi har i mitt hem som kommer få dina barn att hålla sina sovrum organiserade och städade.

 

Håll kläderna borta från golvet

Om det finns en sak som kan få din tonårings rum att se bättre ut är det att hålla kläderna borta från rummets golv.

Ge din tonåring en korg att slänga alla smutsiga kläder i. Detta är en enkel lösning som fungerar.

De rena kläderna måste läggas undan så snart de kommer från tvättstugan. Du kommer förstås behöva ge din tonåring ordentligt med utrymme att förvara kläderna på och att hålla sakerna i ordning.

 

Använd krokar på väggarna för bälten, halsdukar, väskor och annat.

Korgar på golvet kan fungera bra för mindre saker som strumpor, underkläder, mössot och annat.

I garderoben bör det finnas tillräckligt med hängare för att hänga kläderna. Att få din tonåring att samarbeta kan förstås kräva en viss uppfinningsrikedom.

Här kommer ett tips från en mamma som blev trött på att tjata (nämligen jag själv): Varje gång du går in i rummet och ser kläder på golvet, ta upp plagget och göm undan det. Så småningom kommer din tonåring bli trött på att leta efter de plagg som saknas.

På detta sätt visar du tonåringen att det finns konsekvenser för ens uppförande. Det är en läxa man bör lära sig tidigt i livet.

Ingen mat är tillåten i sovrummet

Vare sig det handlar om ett glas mjölk, en skål med flingor, en bit tårta eller en macka har mat i sovrummet en tendens att samlas i smulor på golvet, och den smutsiga disken hamnar under sängen med servetter kastade runt omkring.

Det bästa sättet att hålla rester borta från att skapa röra i rummet är att helt förbjuda all mat i sovrummet.

Detta kanske låter extremt, men tänk på om det verkligen är nödvändigt för någon att äta i sitt sovrum. Om tonåringen inte är sjuk kan den antagligen klara att gå till köket för att äta något. Plus att de på detta sätt lämnar skärmen för en sekund och ger dem några minuters motion.

Ja det finns en plats för allt

När du vill lära ditt barn hur man håller sitt rum rent kan du börja genom att hjälpa dem med en grundlig städning där ni tillsammans organiserar alla saker.

Lägg varje sak på sin plats och använd lappar, korgar, lådor och hyllor för att sortera sakerna på ett så bra sätt som möjligt. En enkel och billig möbel med många lådor kan vara lösningen.

Vad finns inte att älska med det?

Att organisera i olika färgade lådor kan även det fungera.

Detta sätt att sortera med hjälp att fungera kan hjälpa både småbarn och tonåringar. På så sätt kan de inte klaga på att de inte vet var de ska lägga något.

Bara för att inte allt i din tonårings rum har en särskild plats behöver inte det betyda att detta objekt hör hemma på golvet, och efter en storstädning vet du att det finns plats att organisera och ställa undan det som önskas.

Dammsug rummet varje vecka

Två saker uppnås av regelbunden dammsugning:

  • Ett dammsuget rum ser alltid renare ut.
  • Det är omöjligt att dammsuga golvet om detta är fullt av saker, vilket leder till att din tonåring kommer tvingas plocka upp alla sina saker först.

En städning på fem minuter

Här är ett tips som vi använt med våra barn.

Varje kväll innan läggdags har vi fem minuters städning. Vi bad våra flickor att ta fem snabba minuter för att plocka undan de saker som inte låg på rätt ställe. Om de misslyckades konfiskerade vi alla saker på golvet nästa morgon.

Fem minuter är inte alltid tillräckligt för att plocka undan allt så vi hade överseende med det. Men så länge de investerade fem minuter i städningen fick de lämna resten som det var.

Det är fantastiskt hur endast fem minuter varje kväll kan hålla röran i ett sovrum (eller vilket rum som helst för den delen) under kontroll.

En grundlig städning var tredje månad

Nu kommer vi till det kanske viktigaste när det kommer till att hålla ett rum rent: Att ta sig tid för en grundlig städning varannan eller var tredje månad för att göra sig av med oönskade och oanvända saker.

Det är fascinerande hur mycket saker vi samlar på oss, och i synnerhet tonåringar! Från skolpapper till samlingsobjekt och vänners saker, det spelar ingen roll om du har en pojke eller ficka, sakerna växer bara på i deras sovrum.

Ta en timme eller två var annan eller var tredje månad och hjälp din tonåring med en grundlig städning där skräp, gamla läxor, oönskade eller oanvända saker och kläder som inte passar längre slängs eller skänks bort.

Kom ihåg att ju mindre saker som finns i rummet att organisera, desto mer städat kommer det naturligtvis att vara, eller så kommer det iallafall se bättre ut vid en första anblick.

Att hålla tonåringens sovrum städat kan vara en riktig utmaning. Men det finns hopp! Använd dessa tips för att hjälpa din tonåring hålla sitt rum rent och slipp utrusta dig med soppåsar och skyddsklädsel varje gång du går in där.

Lycka till och ha tålamod med era tonåringar!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar