Hemliga förvaringsknep för att få ditt vardagsrum att se större ut

by Redaktionen

Känns ditt vardagsrum rörigt, kaotiskt och trångt? Investera i smarta förvaringslösningar för att organisera utrymmet och få det att kännas mer rymligt.

Kamouflera förvaringsutrymmet i en sockel

Man kan till exempel använda en sockel framför en eldstad för ett förvaringsutrymme bestående av flera breda lådor.

Hur lyckas du med denna sorts lösning i ditt hem? Lådorna bör ha en ren yta utan detaljer och handtag. Välj även en lösning som tillåter mjuk automatisk stängning, så att inte ens den lataste familjemedlemmen har en ursäkt för att lämna lådorna öppna.

Förvaring bakom en dörr

När vi tittar in i vårt vardagsrum tenderar vi att se de tre väggarna framför oss men inte väggen bakom oss, väggen med dörröppningen. Denna vägg är ofta ett bra utrymme för förvaring, vare sig det gäller skåp eller hyllor, för du kommer ofta ha ryggen mot denna förvaring och på detta sätt kommer dessa märkas mindre (men erbjuder en förvaringsmöjlighet som kommer göra skillnad).

Upp och ovanför en dörröppning

Vertikalt utrymme glöms ofta bort i ett vardagsrum, men det kan erbjuda användbar förvaring längst väggarna. Utrymme längst taket som annars inte används kan förvara böcker och annat på hyllor.

Funderar du på en liknande lösning? Måla hyllorna i samma färg som väggarna för att få dem att smälta in snarare än sticka ut, och överfyll dem inte då rummet annars kan få en tung känsla.

Bygg en hemlig alkov

För ett rum som ser elegant och stilrent ut kan man bygga dolda hyllor för förvaring bakom en panel som skapar en fuskvägg i rummet.

Att bygga in ett skåp i väggen kan kräva mycket arbete av en hantverkare, men du kan få ett liknande resultat i vilken alkov som helst genom att bygga en enkel ram för en dörr som öppnas genom att tryckas in, fri från detaljer och handtag, i samma färg som väggen. Häng ett konstverk på dörren och den kommer se mer ut som en vägg än en dörr.

Satsa på en förvaringsvägg

Ibland är det rätt att satsa stort i ett litet rum. Det kanske betyder att du avsätter en hel vägg för förvaring från golv till tak, allt gömt bakom dörrar som när de stängs smälter in helt i rummet.

Vertikala linjer i panelerna som skapar fuskväggen kan få rummet att kännas högre i tak, och en öppen hylla i ett hörn kan skapa en intressant kontrast.

Bygg ett mediacenter

En vägghängd tv är ett måste i många moderna hem, men detta skapar även vissa problem. Det första är att väggen domineras av något som oftast bara är en stor svart panel utan någon som helst charm. För att få bäst upplevelse när man tittar på tv måste den också hängas rätt lågt.

Därför kan det vara en god idé att hänga din tv inne i en förvaringslösning, helst utan många detaljer och i samma färg som väggen så att du kan fokusera på din favoritserie och inte hyllan runt omkring, eller det som förvaras i den.

Göm ett hemkontor i ett skåp

Det finns många vardagsrum (och kök, sovrum, matrum och så vidare) som förstörs av högar av papper, räkningar, anteckningar, läxor, datorer och andra kontorssaker. Att packa in allt i en enda möbel så man slipper se det kan rädda vilket rum som helst.

En smart möbel har inbyggt skrivbord eller datorbord som kan fällas ut och ser ut som ett vackert skåp när det är stängt.

Välj möbler med hemliga förvaringsutrymmen

Vill du kunna slänga upp fötterna på en mysig fotpall vid dagens slut, men märker att denna oftast är full av fjärrkontroller, leksaker för barn eller husdjur eller papper? Välj då en fotpall med förvaring, där locket kan lyftas och det finns plats för smart förvaring inuti.

Det samma gäller sidobord och soffbord, leta efter möbler med lock, lådor eller hyllor som erbjuder förvaringsmöjligheter för att enklare hålla rummet organiserat och rent.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar