Klädkedjornas textilinsamlingar – tjäna en slant och spara på jordens resurser

by Redaktionen

När du rensar i garderoben är det bra att veta att stora kedjor som H&M, Lindex, KappAhl och Hemtex tar emot textilier för återvinning. Du kan lämna in vilka textilier som helst, och som tack får du en rabattkupong. Läs här vad som gäller för de olika företagen.

Lindex

Under parollen ”Wear, tear, reuse, recycle” samlar Lindex-butikerna in alla typer av textilier oavsett var du har köpt dem. Textilierna ska vara torra och rena samt förslutna i en påse i normalstorlek, likt en matvarukasse.

Lämna in dina textilier till personalen. Vid varje inlämning får du ett rabatterbjudande på 50 kronor vid köp över 300 kronor. Du måste utnyttja rabatten vid inlämningstillfället. Lindex ger max ett rabatterbjudande per inlämningstillfälle oavsett hur mycket du lämnar in.

I Sverige samarbetar Lindex med Myrorna. Den insamlade textilen får nytt liv genom försäljning i Myrornas butiker, på utländska marknaden eller genom återvinning där den blir en del i nya produkter. Endast cirka 2 procent kan inte återanvändas utan går vidare till förbränning.

KappAhl

“Care And Rewear” heter KappAhls textilinsamling. Du kan skänka alla typer av kläder, hemtextilier, accessoarer och skor så länge de är torra och inte kraftigt nedsmutsade. Det gör dock inget om de är trasiga.

Visa upp påsen för personalen i kassan och lägg i insamlingskärlet. Som tack får du en värdecheck på 50 kronor per påse. Den kan du använda när du handlar nya kläder för över 300 kronor. Du kan lämna in en eller flera påsar åt gången.

Hemtex

Hemtex samlar in textilier, kläder och skor. Det behöver varken vara helt, rent eller köpt hos dem. 

Butiken ger dig 50 kr rabatt när du handlar för mer än 300 kr. Rabatten gäller på ordinarie priser i 30 dagar. Lämnar du in två påsar får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr. 

HM

I HM:s butiker finns det klädinsamlingsboxar där du kan lämna kläder och textilier till deras “Garment Collecting”-program. Alla textilier är välkomna, från alla varumärken och oavsett skick – till och med udda strumpor, utslitna t-shirts eller missfärgade lakan.

För en påse med textilier får du en värdekupong som ger dig 50 kr rabatt på ett köp över 300 kr. Deras rabattkupong gäller i ett helt år. Du kan få max två värdekuponger per inlämningstillfälle. 

Vad händer med kläderna sen?

HM, Hemtex och KappAhl samarbetar med I:CO. Det är ett globalt initiativ vars vision är att alla kläder och skor som produceras i framtiden ska återvinnas och bli till nya produkter. I:CO står för “I collect”, vilket är själva grundtanken: att samla in och ta tillvara.

De insamlade textilierna transporteras så miljövänligt som möjligt till en sorteringsanläggning utanför Berlin i Tyskland. Där delas de upp, beroende på om de kan återanvändas, återvinnas eller energiåtervinnas. 

Du kan läsa mer om I:CO här.

Vad är återbruk, återanvändning och återvinning?

Återbruk betyder att kläder som kan bäras på nytt säljs runt om i världen som second hand-plagg.

Återanvändning kallas det när textilier som inte längre kan bäras omvandlas till andra produkter så som delar av nya kollektioner eller städtrasor.

Vid återvinning får textilier som inte kan återanvändas en ny chans som textilfibrer, eller används för att tillverka produkter så som dämpnings- och isoleringsmaterial för fordonsindustrin. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar