Tryckimpregnerat trä – så sköter du det

by Redaktionen

Altan, grind, hundkoja, partybord, cykelförråd, trädgårdsgunga. Impregnerat virke kommer i många skepnader, men vet du hur man underhåller det? Går det till exempel att måla trädgårdsmöblerna när du tröttnat på deras utseende?

Vad är tryckimpregnerat virke?

Tryckimpregnering är en metod där bekämpningsmedel pressas in i virket för att skapa ett röttåligt material. Denna typ av virke finns i olika märkningar såsom NTR A som ska användas vid kontakt med mark och sötvatten och NTR AB som är för bruk ovan mark såsom i ett trallgolv.

Är det helt underhållsfritt?

Ja, egentligen. En stor fördel med tryckimpregnerat trä är just att det är underhållsfritt, men vill du att träet ska bibehålla ett snyggt utseende kan du behandla det med träolja. Det räcker att göra detta en gång om året. Oljebehandlingen hjälper också mot sprickbildningen som kan uppstå när träet åldras och torkar. Du kan slipa ner och behandla virket för ett förnyat utseende när det börjar se slitet ut.

Så här oljar du en altan:

Så underhåller du tryckimpregnerat trä rätt

Se över vilken träolja du köper! Många av de oljor som finns på marknaden innehåller inget eller för lite mögelskydd.

Att träet möglar beror t.ex. på pollensamlingar som sedan börjar mögla. Man känner igen möglet på svarta prickar som så småningom övergår till en heltäckande gråsvart beläggning.

Vill du få smutsigt och missfärgat tryckimpregnerat trä snyggt igen är vanlig trärengöringsmedel bättre än högtryck. Högtryckstvätten gör inte att impregneringen försvinner, däremot kan det skada själva träet.

Kan jag måla impregnerat trä?

Vill du måla ditt bygge går det utmärkt. Tryckimpregnerat trä kan ytbehandlas på precis samma sätt som vanligt trä. Både täckande och laserande färger går att använda. Se till att virket är helt torrt vid behandling av med t.ex. bets, färg eller olja.

Har du någonsin undrat hur impregnering av virke går till? Här får du veta det!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar