fbpx

Få bilen i perfekt skick på insidan

by Redaktionen

Att hålla bilens interiör ren handlar om mer än estetik och stolthet. Smuts som vi drar in i bilen med våra skor, kläder och kassar innehåller rester av sand och kemikalier som tär på alla ytor. Så här får du bilen skinande ren inuti.

Börja med att dammsuga bilen

Sand, insekter och gräs hittar tyvärr sin väg in i bilen. För att få bort det samt snö, grus och lera är det bra att börja med en ordentlig dammsugning.

Ta ut allt som går att ta loss, som mattor, barnstolar och eventuell löst skräp. Använd antingen din vanliga hushållsdammsugare med borste, grovdammsugare eller en mindre handhållen specialdammsugare. Dammsug noggrant ventilationerna, golvet, dörrarna, mellan säten – överallt i bilen. Dammsug bagageutrymmet med, när du ändå håller på!

Rengör smutsiga bilsäten så här

  1. Fyll en hink med kallt vatten och en hink med varmt vatten.
  2. I hinken med varmvatten häller du en skopa tvättmedel.
  3. Fukta en svamp i det varma vattnet och skrubba sedan varje enskilt säte grundligt. Kom ihåg att inte dränka sätena i vatten.
  4. När sätena är rena och är jämnt fuktade doppar du en ren handduk i hinken med det kalla vattnet. Använd handduken för att skrubba bort smuts och rengöringsmedel från sätena.
  5. Upprepa processen en andra gång för bästa resultat.

En skinnklädsel rengör man försiktigt med en lätt fuktad microtrasa. Därefter ska man smörja in klädseln med skinnbalsam.

Putsa paneler och dörrar

En lätt fuktad microtrasa är ett suveränt arbetsredskap för finliret. Det finns olika interiörtvättmedel för ändamålet, välj gärna miljövänligt. För knappar och liknande kan man använda sig av en mjuk tandborste. Du kan lägga på ett vinylglansmedel på dina paneler, men kom ihåg att INTE använda det på ratt, växelspak, handbroms eller pedaler eftersom de blir extremt hala.

Glöm inte att tvätta ratten!

Ratten är ett av det mest smutsiga ställen på hela bilen, för den tar du på mest. Använd en disktrasa med ljummet vatten och diskmedel. Torka sedan torrt med en handduk eller mikrofiberduk.

Tvätta säkerhetsbälten

När du tvättar dina säkerhetsbälten är det bra att kolla i instruktionsboken. Vanligtvis fungerar det bra med såpa och vatten. Spänn ut bälten maximalt, fäst en kraftigare pappersklämma uppe vid rullen och tvätta bälten. Det viktiga är att de hinner torkar innan du använder dem igen. Du kan spraya dem med silikonspray, och dra och släppa ett par gånger så blir säkerhetsbältena som nya.

Fönsterputsning

För bästa resultat kan man tvätta med klassisk fönsterrengöring som man sprayar på och gnuggar med en luddfri trasa.

Mattor

Dammsug, spola med högtryck, skura eller torka rent gummimattorna och låt torka. Använd däckglans om du vill att de ser fina ut men ta inte något annat medel som gör dem hala. Sätt dem in i bilen igen, och bilen är klar!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar