fbpx

Bekämpa ogräset som ett proffs

by Redaktionen

I din trädgård pågår en ständig kamp mellan dina plantor och ogräs. Bara de starkaste överlever och frodas. Täcker du marken med välmående blommor och andra växter kommer de på ett naturligt sätt att slå ut ogräsväxterna. Samma princip gäller för din gräsmatta: är den tjock och frisk kommer den också att ha mindre ogräs.

Bästa sättet att få bort det befintliga ogräset är att börja tidigt på våren. Rensa då och en eller ett par gånger innan midsommar. Då får du bukt med ogräset.

Dessa två sorters ogräs möter du

Ett- och tvååriga ogräs – övervintrar som frö. På våren har de ännu inte hunnit rota sig så djupt och är lätta att dra upp. Exempel: Baldersbrå, svinmålla, kardborre.

Fleråriga ogräs – Rotogräs som övervintrar med jordstammar eller rötter under jord. Exempel: Maskros, brännässla, åkertistel och kirskål. Lär dig känna igen fleråriga ogräs och rensa kontinuerligt och ihärdigt bort rötterna av dem. Det går att trötta ut dem!

Ta bort maskrosor

Det bästa sättet är att dra bort dem mekaniskt. Maskrosor har djupa pålrötter. När du drar bort maskrosorna för hand kan du enkelt kontrollera att du fick med dig hela rotsystemet.

För att göra det lättare, vattna området runtomkring eller vänta till efter regn så att marken är mjuk. Använd en kniv eller skruvmejsel längs med rötterna för att lossa dem innan du drar upp. Se till att ta bort maskrosorna innan de hinner blomma över, på så sätt förhindrar du att de strör sina frön för vinden och förökar sig.

Så får du bort ogräs i gräsmattan

På våren ser du rotogräsen lättare eftersom gräset inte börjar gro förrän i runt 10 grader. Ta bort ogräset tidigt på våren.

En frisk, välmående gräsmatta blir inte lika lätt invaderad av ogräs eller mossa. Ge gräset extra växtkraft med gräsgödsel, framför allt på våren, men även senare under säsongen. Strö ut lite gräsfrö där det behövs. Att låta gräsklippet ligga kvar är också ett sätt att ge gräsmattan naturlig gödning.

Ogräs mellan stenplattor och i grusgångar

En grusgång full av ogräs ger ett ovårdat intryck. Håll plattor och grusgångar rena från löv, jord och annat organiskt som fröogräs kan börja växa i.

Den enklaste metoden att ta bort ogräs mellan stenplattor är att göra det mekaniskt för hand, med en gammal kniv eller pendelhacka. Är det övermäktigt kan du använda ogräsättika som är fullständigt biologiskt nedbrytbart och därmed miljövänligt. Den bränner sönder växten som på några dagar skrumpnar ihop och dör.

Lika effektivt är det att sakta hälla kokande vatten på enstaka ogräs. Med dessa metoder kommer du dock inte åt de djupa pelarrötterna. En ogräsbrännare dödar också bara växtdelen ovanför marken.

Ogräs i trädgårdslandet

Även här är det allra bästa och mest miljövänliga att mekaniskt plocka bort ogräset. Men man kan även täcka med markduk, fårull eller gräsklipp mellan raderna så att de frösådda ogräset inte får fäste så lätt.

Satsa på bra jord och jordförbättra inför varje säsong. Gräv runt i landet ordentligt före sådd och plantering, ta bort det ogräs som eventuellt redan börjat spira. Ordna rotspärrar för exempelvis mynta och jordärtskockor som lätt sprider sig, genom att ställa asfaltpapp eller liknande på högkant.

Så och sätt enligt anvisningarna så växten får bra förutsättningar från början att växa. Plantera växter du gillar men som du inte vill ska sprida sig i krukor eller andra avgränsade odlingskärl. Smultron, jordgubbar och murgröna hör till dem som gärna smiter.

Tänk på att använda miljövänliga och gärna ekologiska medel på ogräset här, speciellt om du planerar att äta saker som växer i ditt trädgårdsland. Öka grödornas tillväxt genom att ge regelbunden gödning, i form av gräsklipp, ko-, höns- eller stallgödsel, nässelvatten (ett bra sätt att hämnas på nässlorna!) eller miljövänlig algomin.

Om ogräset helt har tagit över kan du täcka marken med täckduk och låta ligga på en till tre säsonger. Sedan kan du börja om på en ogräsfri yta.

Ogräs i rabatten

Välj växter med omsorg så att de är optimala för läget och jordtypen. Då växer de snabbare till sig och tar solljus, vatten och näring från ogräset som försvagas. En ordentlig kant som går en bit ned i jorden, exempelvis av kantjärn eller taktegel på högkant runt rabatten gör också att inte gräsmattan slinker in och blir ogräs.

Svart markduk eller annan vattengenomsläpplig marktäckning under jorden kväver rotogräset. Byt helst ut gammal jord och fyll på med ny jord av bra kvalitet. Plantera tätt och täck tomma ytor med exempelvis täckbark, undvik bar jord.

Ogräs med djupa pelarrötter tas bäst bort här också med någon form av ogräsjärn. Satsa gärna på redskap med utbytbara huvuden och långt teleskopskaft för en bra arbetsställning.

Regelbunden gödning med naturgödsel stärker växternas tillväxt och motståndskraft. Välj till exempel gräsklipp, ko-, höns- eller stallgödsel, nässelvatten  eller miljövänlig algomin.

Ät upp dem!

Många av ogräsväxterna är faktiskt ätliga, så som unga gröna maskrosbladen, tomtskräppa och cikoria, som alla kan ätas råa i sallader eller kokta som färsk spenat. Det finns böcker och tips på nätet vilka ogräsväxter som är ätliga. Är du osäker, låt hellre bli, en del är giftiga.

Förstör det rensade ogräset rätt

Tänk på vart och hur du slänger ogräset för att hindra spridning från frön eller rötter.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar