fbpx

Hur du får bort svåra fläckar från soffan

by Redaktionen

I ett hem där det bor och vistas folk och kanske även husdjur uppstår det förr eller senare fläckar av olika ämnen på soffan. Oroa dig inte! En sofftvätt behöver inte vara komplicerad och de flesta fläckar går att få bort genom att använda rätt fläckborttagningsmetod.

När olyckan varit framme

Det är lätt hänt att spilla alla möjliga och omöjliga saker i soffan. Det viktigaste är att agera så snabbt som möjligt. Försök att på en gång få bort det mesta av fläcken, men var försiktig så att du inte gnuggar fläcken djupare in i tyget. Även gamla fläckar går oftast att ta bort med lite tålamod och upprepade behandlingar.

Innan du börjar rengöra soffan bör du kontrollera vilket material soffklädseln är tillverkad av. Följ alltid din soffas skötselråd, om det finns sådana. Du kan också kontakta återförsäljaren, tillverkaren eller kemtvätten och fråga om material och skötsel.

Få bort fläckar på en tygsoffa

Så här avlägsnar du fläckar av choklad, välling, frukt, saft, glass, blod m. m. från en tygsoffa:

  • Gnid in fläcken rejält med flytande koncentrerad galltvål på en fuktig svamp, låt verka ca 15 minuter. Gnid in igen och upprepa om det behövs. Badda efter med vatten tills allt lödder är borta. Tryck ur vattnet med hushållspapper. Galltvål går att köpa i välsorterade matbutiker och järnaffärer. Den funkar bra på andra textiler också, så som bebiskläder som fått frukt- eller matfläckar.
  • Har du fått fläckar av något riktigt illaluktande som uppkastningar kan du tvätta av fläcken med vatten och ättika. Till en liter vatten tar du 1 deciliter ättika. Låt torka, upprepa om det behövs. Vädra efteråt så att ättikslukten försvinner.
  • På envisa fettfläckar som galltvål eller diskmedel inte bitit på  kan du prova potatismjöl. Lägg torrt på fläcken, låt mjölet suga upp oljan, dammsug.
  • Har soffan fått en ful rödvinsfläck kan du ta fram en skål vatten, rena trasor och en skål bakpulver. Fukta trasan, doppa i bakpulvret och gnugga i fläcken ordentligt med bakpulver. När fläcken har försvunnit doppar du trasan i rent vatten och torkar bort bakpulvret, eller borstar bort den.
  • Hund- och katthår kan smutsa ner soffan ordentligt. Ta på dig en vanlig gummihandske, dra ihop håren med den, plocka upp. Lätt, och lämnar inga fläckar.

Det finns att köpa olika kemiska fläckborttagingsmedel som spray, lödder, pulver och i flytande form. Väljer du att använda någon av dem testa alltid produkten på en liten dold yta innan du behandlar hela fläcken.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar