fbpx

Saker du absolut inte ska spola ner i vasken

by Redaktionen

Tänk på vad du låter sköljas ner i avloppet! Då bidrar du till en bättre miljö och undviker samtidigt stopp i rören under din egen diskbänk.

Använder du avloppet för att spola ner matrester? Sluta genast med det!

För att undvika att det bildas propp i rören – tänk på detta:

  • Matfett och olja. När fett i flytande form rinner ner i avloppet kyls det av och någonstans på vägen genom avloppsnätet kommer det att stelna och bilda en avlagring på rörets insida. Till sist kan det bli helt stopp, med källaröversvämningar och andra otrevligheter som följd.

Gör istället: Får du mycket fett kvar i stekpannan, torka av det värsta med hushållspapper innan du diskar den. Släng hushållspappret i matavfallet. Om du har matolja över, häll tillbaka det i en gammal mjölkförpackning och släng bland de vanliga soporna, i matavfallet eller lämna på miljöstationen.

  • Kaffesump. Det finns myter om att kaffesump river bort beläggningar som finns i avloppsrören. I verkligheten förenar sig sumpen med fett som stelnat och täpper till rören.

Gör istället: Gör din trädgård glad och stoppa kaffesumpen i rabatten eller släng den i komposten, i matavfall eller i vanliga hushållssopor.

  • Ägg. Häll inte råa ägg i slasken. Det heta vattnet gör att äggen stelnar och täpper igen avloppet ordentligt.

Gör istället: Kasta i matavfall eller hushållssoporna. Vira i papper om det är för kladdigt att ta i.

Se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet

  • Målarfärg, kemikalier eller lösningsmedel skall inte hällas i vasken. Visste du att även vattenbaserade färger innehållaer farliga metaller och ämnen?

Gör istället: Har du fått färg över spola inte ner det i vasken. Stryk av så mycket av färgen som du kan på tidningspapper och lägg det sedan bland hushållssoporna. Tvätta av resterande färg från penslarna genom att doppa dem i en omgång vatten i en burk. Titta till burken några dagar senare, då har förhoppningsvis färgresterna sjunkit till botten och du kan hälla av den klara vattenfasen. Lämna därefter färgslammet till återvinningscentralen.

  • Läkemedel ska inte hamna i naturen! Släng inga mediciner i vasken.

Gör istället: Läkemedel som blivit över kan du lämna antingen till apoteket eller till miljöstationen.

Att tvätta dina händer eller att skrapa rent ljusstaken kan skapa problem i avloppsrören

  • Gips, puts och betong. Kanske har barnen någon gång lekt med gips och tvättat händerna över vasken. När du jobbat med puts och betong har du kanske sköljt av spackelspaden och svampen i diskhon. Problemet är att det brinner i rören då.

Gör istället: Skölj i stället i en hink, låt stelna och lämna på återvinningscentralen.

  • Stearin. Gör dig inte av med stearinrester i vasken. Som vi alla vet stelnar stearinet efter en kort stund och då kan det fastna i avloppet.

Gör istället: Släng det hellre i papperskorgen tillsammans med övriga sopor.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar