fbpx

Sjunker ditt hus? Så avgör du!

by Redaktionen

Huset kan sjunka och fundamentet ge vika när markförhållandena har förändrats. Lär dig upptäcka husets sättningsskador i ett tidigt stadium för att minimera åtgärderna och kostnaderna.

Hur vet du att ditt hus sjunker?

Dörrar och fönster som är svåra att öppna, tillsammans med sprickor i väggarna, kan vara de första tecknen på sättningsskador i ditt hus.

Leta efter sprickor på väggar, i sockeln eller på golvet. Andra tecken på en sättningsskada är ojämnt golv eller att avloppet fungerar dåligt, eller att vattnet rinner åt fel håll i duschen.

Om dörrar och fönster, eller båda två, sitter fast och är svåra att öppna, eller du ser en glipa runt omkring dem, bör du undersöka orsaken till varför det är så. I värsta fall kan dessa till synes små problem vara tecken på allvarliga strukturella skador i fastigheten. Om de ignoreras kan de fortsätta och bli värre. Trots att sättningen framskrider långsamt, skapar det problem i huset och kan leda till att fastigheten minskar i värde.

Det lönar sig att åtgärda husets sättningar tidigt för att minimera skadorna och kostnaden för reparationen.

Beror alla sprickor på att huset sätter sig?

Det finns olika sorters sprickor och alla betyder inte att du har en sättningsskada. Har du upptäckt en tunn spricka på väggen i vardagsrummet? Sådana sprickor kan uppkomma av husets konstruktions naturliga rörelser.

Är det en spricka orsakad av sättningar är den oftast diagonal, den rör sig från väggens nedre hörn till det motsatta övre hörnet. Titta på storleken. En ­sättningsspricka är stor och brukar vara bredare upptill. Inuti ett hus hittar du förmodligen den på din putsade vägg eller på gipsväggen. Utomhus syns sprickorna främst på murverket.

Varför sjunker huset?

Orsaken bakom de fastkilade fönstren och dörren som går trögt att öppna kan vara en sjunkande eller på annat vis instabil husgrund. Detta kan bero på ändringar i markförhållandena, så oavsett byggnadens ålder kan den drabbas av sättningar.

När ett hus sjunker beror det på att marken inte längre klarar av att bära husets tyngd. Det beror oftast på:

  • Låga grundvattennivåer
  • Erosion
  • Dåligt komprimerad mark
  • Vibrationer
  • Krympande mark
  • Felaktig konstruktion av husgrunden

Måste jag fixa en sättningsskada?

Får ditt hus en sättningsskada kan hela huset sätta sig ojämnt. Det kan i sin tur leda till många problem för dig som villaägare. Du kan bland annat få skador på elledningar och rör. Huset kan även förlora sitt värde.

Vad gör man åt ett sjunkande hus?

Hitta skadorna, utvärdera dem och anlita specialistföretag vid behov. De hjälper dig med markförstärkning eller ett eventuellt lyft av fastigheten.

Det finns olika metoder att åtgärda sjunkande hus beroende på byggnaden, problemets art, marken under o.s.v. I ett fall av sjunkande hus löste man problemet så här:

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar