Så får du ett mysigt vardagsrum – 9 förslag

by Redaktionen

Placera höga krukväxter 

Gröna, grandiosa växter gör vilket rum som helst mysigt och inbjudande. Se bara till att alla växter du har i ditt hem får tillräckligt med ljus för att överleva. 

Byt ut kantigt soffbord mot en ottoman

En ottoman (större sittpuff) i exempelvis sammet är ett perfekt sätt att få vardagsrummet att kännas mysigt och varmt. De är fantastiska att vila fötterna på och bara genom att sätta dit en trevlig bricka kan den fungera perfekt som soffbord. Ottomaner finns i alla stiler och färger – och vissa har till och med förvaring. 

Ha gott om filtar

En filt här och där ger textur, färg och ja, värme till ett rum. Att ha en filt i närheten får dina gäster att känna sig mer som hemma. Vem älskar inte att ha en filt nära till hands och krypa ihop med när det blir lite kyligt? 

Varva med bekväma kuddar 

För att lägga till färg och värme till exempelvis en lädersoffa, lägg till färgglada eller mönstrade kuddar – och var inte snål med antalet. Se till att de är i något mysigt och skönt material. 

Tänk sammet på materialen 

Sammet är det ultimata materialet att välja för att få till den där mysfaktorn. Sammet passar faktiskt väldigt bra med de flesta texturer. Så håll inte tillbaka – utan blanda hej vilt med sammetskuddar, fårskinnsfällar och tjocka ullfiltar. 

Använd rumsdoft 

Doften i ett hem är viktiga än vi tror. Ni vet känslan när man kommer hem till någon som precis bakat kanelbullar eller en läcker paj? Nej, vi föreslår inte att du ska baka varje dag men att införskaffa en rumsdoft kan vara ett alternativ. Gå efter rika och varma dofter som kombinerar exempelvis bergamott, cederträ, söt apelsin och värmande höstliga kryddor. 

Överväg en djupare nyans på din matta

Föredrar du att ha en mjuk matta i vardagsrummet att vila fötterna på, kan färgerna du väljer på mattan göra stor skillnad. För en extra mysig känsla kan mörkare nyanser tillföra värme och även få dina möbler att sticka ut. En annan viktig aspekt är även vilket material som du väljer. Ju högre lugg, desto bättre – så (om du har budget) välj en lite dyrare matta som har tjockare och mer tätvävd lugg. 

Införskaffa bokhyllor

Det är något lugnande med böcker. Bokhyllor tar upp väggutrymme och inte så mycket golvyta, så en bokhylla passar de flesta vardagsrum. Bokhyllorna bidrar även med en mer ombonad, mysig känsla. 

Lager av belysning

Vardagsrumsbelysning kan omedelbart ändra utseendet och känslan i ett rum, så belysningen är inget man får kompromissa med. För att skapa ett mysigt men ändå funktionellt utrymme, se till att inkludera massor av omgivande belysning (lampor på fönsterbrädan, bredvid soffan, på soffbordet) såväl som arbetsbelysning. (kan vara en golvlampa eller starkare läslampa) Takbelysning (som pendellampor och spotlights) är en bra allmän ljuskälla men att enbart ha det och inget annat är inget vi rekommenderar.

Överväg att släcka takbelysningen om kvällarna och bara ha omgivningsbelysningen påslagen. De tillför ofta ett mer värmande sken som är idealiskt om du vill ha extra mysigt på kvällarna. Tänd massor av doftljus och njut. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar