Zero Waste för nybörjare – 10 tips för mindre hushållsavfall

by Redaktionen

Häng med i Zero Waste-trenden! Den går ut på att producera så lite avfall som möjligt. Ha det som medveten livsstil så sparar du pengar, är snäll mot miljön, och kanske till och med  förbättrar din hälsa.

Vad är Zero Waste?

Zero Waste är, som namnet antyder, ett sätt att leva, samt produkter och metoder som gör att inget avfall produceras. Målet är att ingen avfall skickas till deponier eller förbränningsanläggningar, utan att sakerna istället återanvänds på ett eller annat sätt. Ett exempel är att matrester komposteras och på sätt blir till ny, näringsrik jord – i vilken man sedan kan odla nya grödor.

I Zero Waste fokuserar du också förebyggande på uppkomsten av avfall – till exempel försöker du köpa saker utan förpackningar. 

Träbestick i en fodral som du kan ha med dig i väskan. Bättre än engångsbestick i plast.

Zero Waste – en trend för planetens överlevnad

En nollvision på skräp kan för många låta som en omöjlighet, men det är det inte. Det gäller att du skaffar den rätta kunskapen, samt lite vilja.

Många Zero Wasteare redovisar på sociala medier hur lite sopor – sådant de inte kunnat kompostera eller sortera – de producerat under en månad, ett år eller till och med flera år. En bild på pyttelite skräp i en liten glasburk är ett sätt att inspirera och påverka andra att göra samma sak.

Tips till mathantering, förslag till livsstilsförändringar och lite om fördelar för hälsan

En tandborste av trä och egentillverkad tandkräm i en metallburk.
  1. Cirka 80 procent av hushållssoporna kommer från köket, så alternativen för förpackning, förvaring och avfallshantering av mat är speciellt viktigt att tänka på. Köp ägg, bär, frukt, grönsaker, ost och nötter i lösvikt. Hitta en bonde nära dig som du kan köpa av, eller gå samman med vänner och grannar och beställ tillsammans. Kan man inte fixa detta får man istället köpa allt i stor mängd så att man förbrukar en stor plastförpackning istället för en massa små.

  2. Välj alltid bort plast när du kan. Använd glas, stål, tyg och så vidare till all förvaring, i stället för plast och aluminiumfolie.

  3. Använd inte sugrör av plast. De är en produkt som det hamnat mycket av i världshaven. Kom ihåg att välja bort dem när du äter och dricker ute!

  4. Använd matresterna till ett nytt mål eller lunchlådan för nästa dag. Skaffa en kompost till resterna som ändå blir kvar. Bor du i en lägenhet finns det inomhusalternativ som du kan läsa om här.

  5. Ha alltid med dig egna kassar till affären och se till att alla i familjen anammar den vanan. Sådana som du kan använda länge är att föredra: tyg, nät, virkat… Skaffa också egna grönsakspåsar. Sy dem själv eller köp påsar av tunt bomullstyg som finns till salu på många matvarubutiker.

  6. Tillverka dina egna skönhets-, kroppsvårds- och städprodukter! Då får du ofta renare alternativ, vet exakt vad dina produkter innehåller – och slipper plastförpackningarna. Från tandkräm, deodorant och schampo till tvättmedel och allrengöring, recepten hittar du på nätet.

  7. Bär med dig ett litet kit när du är i rörelse: En vattenflaska av stål, en take away-mugg för kaffe, bestick för mellanmål, en liten förvaringsburk … Du märker snabbt hur mycket mindre plastsopor det blir.

  8. Dela bilen med grannar och kompisar för att samåka eller turas om att ha bilen i stället för att alla köper en egen. Cykla och gå, det är bra för din hälsa med mer rörelse!

  9. Köp begagnat. Detta börjar bli en självklarhet för de flesta av oss. Köp mindre, du har redan för mycket saker och kläder!

  10. Vägra presenter! Låt släkt och vänner veta att det är ditt val att ha färre prylar. Bannlys speciellt plastleksaker till barnen. Tipsa om att ge samvaro och gemensamma äventyr i stället.

I videon förklarar Zero Waist-experterna dessa 10 steg mot en mer hållbar vardag.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar