Kom ut i det fria – 8 tips inför en härlig vandring

by Redaktionen

Att komma ut i naturen är både behagligt avslappnande och skönt energigivande på samma gång. Det finns så mycket vackert att upptäcka. Funderar du på att ge dig ut på en vandring? Så här förbereder du dig.

1. Planera noggrant

När du väljer rutten, tänk efter vilka ska följa med, hur långa dagsetapper de orkar med, vilken terräng passar, hur lång är totalsträckan och hur lång tid får det ta. 

Planera in gott om tid för pauser och en lagom långsam takt för att hinna njuta av naturen.

2. Välj rätt kläder

Att välja kläder för friluftsliv är en framgångsfaktor för att få ut mesta möjliga av det. Lager-på-lager -principen är en väldigt bra grund. Ull närmast kroppen rekommenderas under de svala tider och skal- eller regnkläder skyddar mot vind och regn. 

Mössa och vantar är bra att ha med även på sommaren, långa vistelser utomhus kan bli kallare än du tror.

3. Bra skor är viktiga

Huvudregeln är att man har låga skor för jämna vägar och lätt förpackning och kängor för  ojämna stigar och tyngre förpackning. 

Lär känna dina skor – och övrig utrustning – innan långvandringen.  Öva att gå med dem kortare sträckor i motsvarande terräng. Så vänjer du kroppen vid ett nytt sätt att röra på sig samt ser vad som passar och inte passar till just dig, eller om någonting fattas i utrustningen 

4. Packa vist, packa lätt.

En ryggsäck som passar dig och där all packning får plats är ett bra första steg. Midjebälte och bröstrem avlastar axlarna.

Du vill inte bära onödiga saker. Listor på nödvändigheter för olika typer av vandringar finns på nätet.

Bra utrustning behöver inte vara dyr och avancerad. Börja med det du har hemma. Begagnatmarknaden för friluftsutrustning är ett bra ställe att leta bra prylar på.

5. Låt inte hungern överraska dig

Att mat smakar bäst i det fria är välkänt. Tänk också på att du blir extrahungrig efter en heldagsvandring, så lägg till rejäla mellanmål och några små lätta energipåfyllare.

Kall matsäck räcker för en dags vandring, men är du ute längre tid behöver du ett bärbart friluftskök.

Försök planera rutten så att du hittar färskt vatten på vägen, och se till att bära med dig tillräckligt.

6. Hitta vägen

En bra karta, kompass, navigeringsapp, powerbank och en vattentät påse för mobilen är nödvändiga att ha med. Den som är trygg med att navigera kan nå en större frihetskänsla av att nå de mer orörda markerna. 

Om du är osäker på karta och kompass är det extra viktigt att du följer markerade leder. Det är ett säkrare alternativ att följa dem om en av någon anledning behöver hjälp längs vandringen.

7. Någon måste veta var du är

Det är väldigt viktigt att någon har kännedom om hur den planerade färdvägen ser ut och när du tänker vara tillbaka. Personen kan larma om du inte är tillbaka i den tid du sagt. När du sedan är framme är det viktigt att du meddelar att du faktiskt är framme.

8. Ta råd av andra

Att få tips av människor som ofta vistas i naturen är guld värt! På nätet kan du hitta information och goda råd från bl. a. Friluftsfrämjandet och Svenska turistföreningen.

Svenska turistföreningen ger dessa tips för förstagångsvandraren:

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar