Att ha en cykelsemester är inte bara för de vältränade och de modiga – vem som helst kan göra det, med bra planering och efter egna förutsättningar. Det behöver inte bli dyrt heller. Följ dessa enkla råd och ge dig ut på vägarna!
Tänk ut vart resan går
Bestäm dig för var du vill cykla. Lockar världen eller någon av Sveriges vackra cykelleder? Börja med att ställa några frågor till dig själv: Lättcyklat eller tufft? Städer eller vildmark? Varmt eller kallt? En resa baserat på ett intresse? Natur eller kultur? Och så vidare. När du har avgränsat dig lite är det dags att välja resvägen.
Ett sätt att gå till väga kan vara att du åker tåg eller buss någonstans och sedan hyr en cykel på plats. I Sverige kan du ta med dig en hopfälld eller demonterad cykel på tåg och buss och vissa busslinjer har även cykelställ så att du kan få din egen cykel med. Kolla i förväg vad som gäller.
Det finns arrangörer för cykelturer och resebyråer som säljer färdiga cykelsemesterpaket med olika teman. Ta en titt och inspireras.
Har du gott om tid och känner dig riktigt äventyrlig kan du naturligtvis bara åka, cykla vart näsan pekar. Då behöver du vara självgående och ha med dig allt du kan tänkas behöva i fall det inte finns någonstans att sova inomhus eller att proviantera längs vägen.
Välj din cykel och lär dig känna den
Valet av cykel beror på vilken typ av resa du ska ut på, dina personliga preferenser och din budget. Kanske har du redan en cykel som duger väl åt en nybörjare och för kortare resor.
Det finns fler sorters långfärdscyklar, även kallat touringcyklar, som är designade för att kunna hantera tung vikt och vara lätthanterliga i alla typer av terräng. Sen finns det även lätta långfärdscyklar, mountainbikes, hybrider, liggcyklar, lastcyklar och tandemcyklar. Specialisterna hjälper dig att välja.
Så länge du har med dig ett cykelkitt och vet hur man lagar en punktering eller byter innerdäck kommer du klara dig bra genom din resa.
Vad är bästa boendet för dig?
Var tänker du sova om nätterna? Olika länder passar för olika typer av cykelsemestrar. I nordiska länder har man allemansrätt, vilket betyder att du kan sätta upp ett tält nästan var du vill – stränder, klippor och skogar – så länge du håller dig till de lagar och regler som finns. Skottland och några andra europeiska länder har liknande regler, men de varierar mellan länderna, så se till att du har koll på vad som gäller innan du reser.
För att undvika problem är det bäst att slå ned tältpinnarna på angivna campingplatser – de är ganska lätta att hitta åt i länder som är populära bland husvagnsresanden och avgifter för tältande campare brukar vara låga.
Om du föredrar varma duschar och fluffiga täcken, packa lätt och bege dig ut på en resa med större budget. På vältrafikerade rutter finns det gott om vandrarhem och gästgiverier som riktar in sig på trötta cyklister. Om du vill ha bekvämligheten utan kostnaden kan du kolla in Warmshowers, ett globalt nätverk av personer som erbjuder logi åt cyklister.
Packa med lagom mycket
På cykelsemester är det extra viktigt att skippa det man inte behöver, i synnerhet när man kånkar runt på kläder, mat och boende. Men det finns ändå inte rätt eller fel sätt att åka på cykelsemester. Din destination och dina personliga preferenser kommer att avgöra vad du behöver packa ned i väskan.
Oavsett om du ska vara ute i tre veckor eller tre månader är det sannolikt att du kommer att använda samma bekväma cykelkläder dag ut och dag in. Tvätta upp kläderna i åar, på campingplatser eller handfatet på ett långtradarkafé, kläm fast dem på väskan och låt dem lufttorka medan du cyklar vidare.
Se till att ha vattentäta kläder längst upp i packningen ifall vädret skulle slå om, och ha extralager nära till hands. En varm sovsäck och ett vadderat liggunderlag är nyckeln till en god natts sömn. Matutrustning, badkläder, en bok, ficklampa – gör listor och provpacka allt redan hemma.
Vägen är målet – bokstavligen
Ge dig själv tillräckligt mycket tid så att du inte rusar till slutdestinationen och går miste om skönheten längs vägen. Mycket av förtjusningen med cykelsemestrar består av att släppa taget och att styras av det man stöter på – vädret, terrängen, folket man träffar och vägarna man cyklar på.