fbpx

Var smartare än tjuven – håll ditt hem tryggt på sommaren

by Redaktionen

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet ökade bostadsinbrotten under 2018 med åtta procent mellan juni och augusti, jämfört med föregående tre månader. Inbrottstjuvar är aktiva på sommartiden då många hem står tomma under semestern. För att minska risken att komma hem till en uppbruten dörr eller krossat fönster finns det många saker du själv kan göra. 

Håll fönster och dörrar stängda och låsta med godkända lås

Att skaffa ett bra lås till entrén är viktigt, men faktum är att de flesta inbrotten sker genom terrassdörren. Även lite undangömda fönster tillhör tjuvarnas favoritingångar. Se därför till att sätta ordentliga lås även där.  

Många inbrott sker mitt på dagen, och det händer även att tjuven smiter in genom en olåst entrédörr när familjen är i trädgården på baksidan. Det går snabbt att länsa hallens jackor och handväskor på plånböcker, nycklar och mobiltelefoner, och detta kan ske även i en lägenhet.

På sommaren springer barnen ofta ut och in, och dörrar står öppna och släpper in även tjuvar. Var medveten om risken och flytta värdesakerna från hallen.

Tänk också på att inte lämna fönstren öppna även om ni bara ska åka till stranden ett par timmar. Alla fönster som sitter lägre än ungefär fyra meter tar sig tjuven lätt in genom, och ännu högre upp om man kan klättra från till exempel förråd eller altanräcket. Godkända lås på fönster och dörrar försvårar betydligt.

Tänk som en tjuv! 

Titta på ditt hem ur tjuvens synvinkel. Vilka synliga föremål lockar? Och tvärtom: vad skulle skrämma bort inbrottstjuven?

Det bästa sättet att avskräcka tjuvarna är att inreda så att de tror att du är hemma. Lämna hemmet lite rörigt: lägg en uppslagen bok på bordet bredvid glasögon och ett glas vatten, lämna någon lampa tänd och en filt slarvigt slängd över en stolsrygg, så ser det ut som om du bara gått ut ett litet tag. Att ha smutsig disk stående framme är ett smart drag!

Töm inte fönsterbrädorna från växter, be hellre någon om att vattna dem för dig. Det kan dock vara klokt att flytta dyra, stöldbegärliga saker bort från fönster och dörrar till mindre synliga ställen. 

Sätt upp en skylt med en hundbild med texten ”Här vaktar jag” på entré- och altandörren. Även om du inte har en hund på riktigt skrämmer möjligheten tjuvarna.

Det kan även vara en bra idé att ställa ut lite vädertåliga leksaker stående utanför dörren, då tror man att någon är hemma. Ha inte framme saker som någon kan tänkas vilja stjäla, och inte heller verktyg som skulle underlätta intrånget!

Fundera över vilka av dina ägodelar kan tänkas vara begärligt stöldgods, och se till att de förvaras säkert. Att gömma värdesaker hemma är svårt, en rutinerad tjuv med gott om tid kan genomskåda de mest kreativa gömställen.

Samarbeta med dina grannar

Tala om för dina närmaste grannar om du åker bort på semester och be dem att titta till huset då och då. Låt grannarna använda tvättvindan, be dem om att slänga lite sopor i din soptunna, ha någon att tömma brevlådan, be någon snäll person att klippa gräset. En tomt som ser bebodd ut lockar inte till sig tjuvar så lätt. 

Se också till att grannarna har ditt telefonnummer, så att de kan ringa dig om något oförutsett inträffar.

Skryt inte om resan på sociala medier

För många är det en självklarhet att posta en vacker vy från semestern på sociala medier. Men tänk en gång extra! Att flagga om att du är bortrest hemifrån kan få konsekvenser om informationen hamnar i fel händer. Tänk även på att inte tagga din position när du är bortrest. Du kan berätta om dina upplevelser efter resan.

Märk, dokumentera och fotografera dina värdesaker

Skulle du trots allt ha oturen och drabbas av inbrott, eller brand, underlättar det betydligt om du har ditt hem dokumenterat när du ska få ersättning via försäkringen. Spara kvitton i en särskild pärm eller låda, gör listor över inventarierna och fotografera både översiktsbilder av ditt hem och enstaka, extra värdefulla föremål. Glöm inte skidutrustningen på vinden eller den nya snöslungan i förrådet. 

Att till exempel teknisk utrustning som datorer och kameror samt cyklar är märkta gör det svårare för tjuven att sälja dem. Märkutrustning kan du låna hos din lokala polisstation.

Se över hemförsäkringen

Om det var länge sedan du tecknade en hemförsäkring, eller om du nyligen har investerat i saker som du är osäker på om de omfattas av försäkringen, är det klokt att ta kontakt med försäkringsbolaget. Kontrollera också att du har de lås som krävs. Passa även på och fråga om det finns något du kan göra för att sänka din premie, som till exempel att skaffa godkänt larm.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar