Lägre resultat än väntat för Skistar

by Redaktionen

Pandemin har slagit hårt mot många branscher. Sport- och fritid har klarat sig relativt bra eftersom det enda sättet att umgås under pandemin, har varit utomhus. På regeringens presskonferens innan sportlovet var det nog många på Skistar som drog en lättnadens suck när statsminister Stefan Löfven meddelade att sportlovsresorna inte var inställda. Fjällen skulle hålla öppet, det hade gått bra under jul- och nyår och förhoppningarna var att det skulle gå bra den här gången också. Och ur en smittosynpunkt tycks det ha fungerat relativt bra – med några undantag av fester i Åre, coronautbrott bland personalen på Högfjällshotellet i Storhogna och gemensam titt på ishockeymatch bland personalen i Sälen.  

Trots detta redovisar vinterturismbolaget Skistar ett resultat före skatt på 446 miljoner kronor under det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår – att jämföra med motsvarande period förra året – strax innan pandemin hade tagit fart i Sverige på allvar – då man redovisade ett resultat före skatt på 809 miljoner kronor. Det är en minskning med 45 procent. Bolaget ser fortsatta utmaningar på den norska marknaden.

Hårda inrese- och karantänregler i Norge

Det är en stor efterfrågan på Skistars produkter och tjänster i Sverige och bolaget hoppas nu på en fortsatt bra och lång vintersäsong med öppna skidanläggningar. Problemen har istället funnits i Norge där hårda inrese- och karantänregler på grund av corona medför tapp av utländska gäster. Skistar, som även har anläggningar i Österrike, har sett vikande besöksantal på de österrikiska anläggningarna till följd av restriktioner och tidigarelagda stängningar.

Den mest intensiva sportlovsveckan hamnar i tredje kvartalet

Skistar har ett brutet räkenskapsår och det andra kvartalet sträcker sig över datumen 1 september 2020 till 28 februari 2021. Det innebär att sex av sju försäljningsdagar av vecka nio, som är den mest intensiva sportlovsveckan enligt bolaget, infaller kvartal tre detta räkenskapsår. Det får enligt bolagets pressmeddelande en stor inverkan på det här kvartalets resultat vid jämförelse mot föregående år. Förra året inföll samtliga försäljningsdagar av vecka nio i kvartal två.

Trots de hårda restriktionerna i Norge ser Skistars nya VD Stefan Sjöstrand positivt på resten av säsongen.

– Restriktionerna drabbar givetvis våra anläggningar i Norge och Österrike hårt och får en stor negativ effekt på vårt helårsresultat. Samtidigt ser vi fram emot en lång vintersäsong med nöjda gäster och öppna skidanläggningar i Skandinavien, till skillnad från föregående år då samtliga våra anläggningar stängdes innan påsk, säger Stefan Sjöstrand i ett pressmeddelande.

Skistar investerar även stort inför sommarsäsongen i Sälen, Åre och Trysil. Bolaget bygger paddelbanor, klätterparker, äventyrsgolf och satsar stort på cykling. Frågan är om de som har längtat efter solsemester kommer att välja att “hemestra” i fjällen i sommar. Det beror säkert till viss del på hur det går med vaccineringen.

I börsöppningen efter rapportsläppet backade Skistars aktie med drygt 2,5 procent på en sjunkande börs.   

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar