fbpx

Genomskåda bluffen – undvik de värsta turistfällorna

by Redaktionen

Var fjärde svensk turist uppger att de blivit blåsta på semestern. Bland de värsta turistfällorna utmärker sig dyra taxiresor, upptrissade marknadspriser och turistattraktioner till överpris. 

Det handlar om pengar – dina pengar

En turistfälla är en attraktion där man får betala ett oskäligt pris för det man får i utbyte. De är mer frekventa på populära resmål, men förekommer i stort sett överallt i världen och är vanligare än man tror. 

Det kan innebära allt ifrån överpriser i lokala marknader, förfalskade smycken, turer som inte ger värde för pengarna, restauranger som utnyttjar sitt läge och bankkontor som erbjuder riktigt dåliga valutakurser.

Vid turistfällor kan det också förekomma lagligt eller olagligt hasardspel, lurendrejeri, organiserat tiggeri och annan ljusskygg verksamhet inriktad mot turister. Professionella ficktjuvar har en mängd olika tricks att lura ifrån dig dina värdesaker.

Betala inte överpriser

Utomlands är det lätt att jämföra med priserna hemma i Sverige, men Sverige är ett av världens dyraste länder och de flesta resmål har således en lägre prisnivå. 

Skaffa dig i förväg en uppfattning om priser på ditt resmål. Ta reda på hur mycket det är rimligt att betala för olika varor på den lokala marknaden samt vilka taxibolag som är pålitliga och inte.

När du vet de lokala priserna kan du undvika att bli lurad. Ifall man är van vid att något kostar 250 kronor kanske man tycker att 150 kronor är billigt. Detta är ett vanligt misstag bland turister och ett kostsamt sådant, speciellt om det upprepas. I själva verket kanske det lokala priset är 75 kronor. 

Marknader som besöks frekvent av turister har ofta en högre prisnivå. Lokalbefolkningen vet om detta och prutar därför utan att skämmas, och det kan du också göra.

Sök dig bort från ställen dit alla går

Allt intressant händer inte på huvudgatan och en okänd strand kan kanske bjuda på en bättre upplevelse än den mest berömda. Ta inte en taxi framför en sevärdhet eller hotell, för om du gå en eller två gator bort sjunker priset direkt. De dyraste priserna sätts och de flesta tjuvarna flockas runt de största turistmålen.

Turistfällor i anslutning till sevärdheter brukar ofta inkludera butiker med souvenirer som typiskt är enkla och kitschiga men dyra. Serviceföretagen utnyttjar folkströmmen och har höga priser trots att servicen och kvalitén på tjänsten jämfört med andra lokala etablissemang inte är bättre eller är till och med sämre.

Låt de lokala visa vägen för dig

Utmärkande för en turistfälla är ofta att endast ett fåtal från lokalbefolkningen besöker platsen, att den är helt skild från den äkta inhemska kulturen, och att näringsverksamhetens inriktning är att turisterna ska där spendera så mycket pengar som möjligt.

Ät på lokala restauranger. Undvik turisthak och åk kollektivt. Inte nog med att det är billigare, du får även roligare upplevelser och en bredare inblick i den lokala kulturen. 

Lokalbefolkningen gör ofta det som är mest prisvärt och bäst. Många tycker om att hjälpa nyfikna turister, se bara till att vara trevlig.

Håll koll på valutan

Ska du växla pengar, handla souvenirer eller något annat? Det är lätt att tänka fel när man försöker räkna priser i huvudet. Ha tillgång till en app som visar valutakursen i mobilen. Då kan du alltid se den faktiska kursen och jämföra priser med svenska kronor. 

Visste du att en del växlingskontor tar ut flera hundralappar i växlingsavgift och provision? Det är en kostnad som är både onödig och obefogad. Använd bankomater i stället för växlingskontor, de ger alltid bättre växlingskurs. Har du ett resekort eller tar ut pengar i ett land som använder euro slipper du dessutom uttagsavgiften.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar